Budai nélkül is működik az élelmiszer-kommandó

Ezúttal Budai Gyula államtitkár személyes jelenlétét mellőzve csapott le az élelmiszer-kommandó, amely több mint 250 ezer liter külföldről behozott étolajat és több mint 70 ezer kg kristálycukrot vont ki a forgalomból.

Nem bejelentett élelmiszer-kereskedelmi tevékenységre hivatkozva intézkedett az élemiszer-kommandó, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A Fejér megyei ellenőrzés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (ÉbÁI) szakembereivel közösen zajlott.

Ezúttal tehát Budai Gyula államtitkár távollétében csapott le a kommandó. Mint ismert, a múlt szerdán a lengyel „feketekrumplit” sikerült lefülelnie a kommandónak, s az akciót az államtitkár a helyszínen, élőben követhette nyomon, mi több, az MTI szerint az újfehértói akciót maga koordinálta.

Most a három szervezet összehangolt ellenőrzésére két székesfehérvári raktárépületben került sor. A vizsgált során megállapították, hogy három helyi vállalkozás illegális, nem bejelentett kereskedelmi tevékenységet folytatott, valamint az általuk forgalmazott több százezer liter étolaj, valamint több tízezer kg cukor nyomon követése sem volt biztosított.

A vállalkozások a 3/2010. (VII. 5.) VM rendeletben előírt kötelezettségüknek sem tettek eleget, miszerint minden, első magyarországi tárolási helyet üzemeltető élelmiszer-vállalkozónak be kell jelenteni tevékenységét. A bejelentést a létesítmény helye szerint illetékes megyei kormányhivatal kerületi hivatalánál kell megtenni a hatósági ellenőrzések biztosítása érdekében.

A hiányosságok miatt a hatóság azonnali hatállyal elrendelte a raktárépületekben talált élelmiszertételek forgalomból való kivonását, a forgalomba hozatalt megtiltotta és a raktárakat zárolta.

A várhatóan többmilliós nagyságrendű bírság kiszabása az eljáró hatóságnál folyamatban van.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.