Budai a GVH-nál járt a dinnyekartell ügyében

Tájékozódás után dönt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a feltételezett dinnyekartell ügyében - közölte a szervezet. Budai Gyula lemondta a dinnyehelyzet ügyében összehívott sajtótájékoztatót.

A közlemény szerint a hivatal a sajtóból értesült arról, hogy a magyar dinnye fogyasztói árával kapcsolatban feltehetően egyeztetésre került sor a termelők egyes érdekképviseleti szervezetei és a dinnyét forgalmazó egyes cégek között. A témában később érkezett piaci jelzés - bejelentés, panasz - a GVH-hoz. A GVH tájékozódik, információt kér az ügyről. Ezután dönt arról, hogy indít-e eljárást - írta a szervezet.

A múlt héten a hipermarketek vállalták, hogy júliusban nem csökkentik eladási áraikat kilogrammonként 99 forint alá, így a hazai termelők 35-40 forintos felvásárlási árat kapnak árujukért. Az akciót a Magyar Dinnyeszövetség (MDSZ) elnöke, Simonka György fideszes képviselő és Budai Gyula vidékfejlesztési államtitkár kezdeményezte. A kereskedelmi láncok és az MDSZ megállapodásáról nem kérték ki előzetesen a GVH véleményét.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a dinnyepiaci helyzetről tárgyalt hétfőn a Gazdasági Versenyhivatalban. Eredetileg sajtótájékoztató követte volna az eseményt, de azt lemondták.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.