A kör bezárult: Budapest is bóvli!

Budapest adósbesorolását is a bóvliba rontotta a Moody's. Hiába teljesíti hiteleit a főváros, a költségvetésében nőnek a feszültségek, hitelei nagy része mögött pedig állami garancia van.

Budapesttől is megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást a Moody's ma hajnalban. A döntés indoklásának egyik legfontosabb pontja, hogy Budapest és az állam között szoros a kapcsolat, a város közvetlen adósságának 59 százaléka mögött állami garancia van, márpedig az ország adósságát már egy nappal korábban a bóvliba rontották. 

Budapest adósbesorolása az eddigi "Baa3"-ról romlott az immár bóvlinak nevezett "Ba1"-re. Tarlós Istvánnak és pénzügyeseinek ráadásul fájhat a feje: fővárosa új besorolásán ráadásul – ahogy a magyar szuverén osztályzaton – változatlanul a további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás van érvényben a Moody's nyilvántartásában.

A főváros visszaminősítésének indoklásában a Moody's kiemelte, hogy a lépés tükrözi Budapest és a magyar állam mint szuverén adós szoros kapcsolatát, tekintettel arra, hogy a közvetlen városi adósság 59 százaléka mögött állami garancia van, valamint rengeteg nem teljesítői keresztzáradék is érvényben van.

A Moody"s helyzetértékelése pozitívumokat is felvonultat Budapest esetében: "Budapest minősítését továbbra is alátámasztja a város megfelelő működési szintű teljesítménye, melyet sikerült tartani még a válsággal terhelt utóbbi hónapokban is, valamint a hosszú lejárati profilból és a jó készpénzpozícióból eredően kezelhető adósságszolgálati teher.

Ugyanakkor a Moody's szerint idén már nőnek a költségvetési feszültségek, melyek a minősítő szerint jövőre is fennmaradnak, s a magas devizakitettség, valamint a közvetett adósság miatt a város gazdálkodásának egyenlege a jövőben tovább romolhat.

A fővárosnak ráadásul ugyanazokkal a problémákkal kell szembesülnie, mint az országnak: eddigi hitelállománya mellett a jövőben növekszik az adósság újrafinanszírozási igénye, márpedig ez a leminősítést követően csak jóval drágábban valósulhat meg. Budapest aligha kap olcsó hitelt a magyar bankoktól sem, főleg azt követően, hogy a Moody's a főváros előtt még gyorsan leminősített hét nagy magyar bankot is, valamint a Magyar Fejlesztési Bankot.

Tarlós István főpolgármester szombati – más témákban tartott – sajtótájékoztatóján reagált Magyarország és Budapest Moody’s általi leminősítésére. Mint mondta, soha egyetlen kommentárban nem mondják ki, hogy Orbán Viktornak 20 ezer milliárdos adóssággal kellett átvennie az országot. Felvetette, hogy miért nem azokhoz fordulnak ilyenkor, akiknek az idején a devizahitelek képződtek, akik „nagyobb államadósságot halmoztak fel, mint a Kádár-kormányok mindegyike összesen, 32 év alatt”.

A leminősítés a főváros mindennapi életében nem jelenik meg – mondta, megjegyezve: „annyi bizonyos, hogy a főváros hitelfelvevő képességét rontja, de (...) már 2010-re ennek határára értünk”, új hitel felvételére pedig eddig sem volt lehetőség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.