A Coophoz igazol a CBA három területi cége

A CBA-tól a Coop-hoz igazolhat rövidesen a kereskedelmi lánc észak-magyarországi központjaként számon tartott Palóc Nagykereskedelmi Kft., az ötven dunántúli boltot képviselő Polus-Coop és több CBA-Piliscsoport-kft. Ezzel a Coop megelőzheti a CBA-t a kereskedelmi piacon.

Rövidesen kiválhat a CBA hálózatából a hazai lánc három nagy területi cége – értesült a Népszabadság üzleti forrásokból. Úgy tudni, a különváló három cég, a Palóc Nagykereskedelmi, a CBA-Piliscsoport kft.-k, illetve a Pólus Coop Zrt. a versenytárs hazai lánc, a Coop franchise-hoz igazol át, és boltjaik is rövidesen a Coop-hálózathoz kerülnek.

Míg a Coop egyelőre nem nyilatkozott az ügyről, illetve hasonlóan elzárkózott a három regionális cég is az értesülés kommentálásától, addig a CBA elmondta: a három cég azért távozott, mivel a CBA nemrégiben anyagi biztosítékrendszert vezetett be a szállítók érdekében, ám három vállalkozás ezt nem támogatta.

A CBA szerint a mostani kiválás egy letisztulási folyamat része, mely semmilyen tekintetben nem veszélyezteti a CBA erős hazai pozícióját, így a CBA közleményében arra is emlékeztet, hogy az elmúlt években is több volt a hozzánk csatlakozó, mint a tőlünk kiváló üzlet.

A CBA lapunknak elküldött válaszában nem részletezi, hogy pontosan mekkora forgalmi részesedést képviseltek a most kiváló cégek. Piaci vélekedések szerint a három cég kiválik a CBA-ból, úgy ötödével csökkenhet a CBA kiskereskedelmi forgalma, ami tavaly a Tesco után a második volt.

Cégbírósági adatok szerint a három regionális cég összesített forgalma 48 milliárd volt 2011-ben. Ám ez csak nagykereskedelmi tevékenységükből származik. A rajtuk keresztül ellátott kisboltok becslések szerint összesen 70-100 milliárd forint körül részesedhetnek a CBA eladásaiból, azaz elérhetik a tavaly 555 milliárdos árbevételt produkáló CBA forgalmának ötödét is. Így átrendeződhet a kiskereskedelmi toplista is. A tavaly 510 milliárd forintos árbevételt elért Coop eddig harmadik volt, ám az új csatlakozókkal beelőzheti a CBA-t. 

A 2011-ben 26 milliárdos nettó árbevételú Palóc Nagykereskedelmi Kft. a CBA észak-magyarországi regionális központjaként működik. A térségben kétféle típusú üzletláncot – a nagyobb üzletek számára CBA-hálózatot, a kisebbek részére CÉL-bolthálózatot – szervez. 2006-os adatok szerint a kétfajta hálózat öt megyében 200 üzletet, illetve 1200 egyéb vevőt látott el áruval.

A két nagykereskedelmi egységet és ötven boltot működtető, ajkai központú Polus-Coop Zrt. a Dunántúlon működik. 2011-es nagykereskedelmi árbevételük 17 milliárd forint volt.

Hogy mostani kiválással vagy ettől függetlenül azt egyelőre nem tudni, ám úgy tűnik, hogy a CBA és a Coop korábban bejelentett együttműködésének is vége szakad.

Mint ugyanis korábban megírtuk, tavaly szeptemberben a CBA és a Coop megalapította a C&C partners Kft-t, amivel közösen indultak előbb a Cora hipermarketlánc megvásárlásáért, majd utóbb, amikor a Corát az eladó belga Delhaize-csoporttól végül az Auchan vette meg, a fennmaradó Delhaize-érdekeltség, a Match és a Profi megszerzéséért. Időközben úgy hírlik, hogy az eladó Louis Delhaize csoport immáron külön-külön, üzletenként próbálja értékesíteni a Match és a Profi láncot. 

Érdeklődésünkre a CBA kommunikációs vezetője, Fodor Attila leszögezte, hogy a C&C Partners Kft. tulajdonosi döntés értelmében megszűnik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.