Búcsú az eminens szereptől

A mezőgazdaság teljesítményromlása felelős a hazai GDP bővülésében történt megtorpanásért, alapvető problémák ezt leszámítva nem nyomasztják a magyar gazdaságot – állítják a Takarékbank elemzői, akik legfrissebb prognózisukban a nyáron megadott 3,3 százalékos idei bővülési várakozásukat erre hivatkozva 3,1 százalékra csökkentették.

Tavalyi eminens szerepünket elveszítve az európai középmezőnybe csúsztunk vissza, közvetlen régiós versenytársaink közül csak a horvátokat, szlovénokat és a bolgárokat előzzük meg. Az okokat érintve Suppan Gergely senior elemző a jelentés ismertetésekor kiemelte, hogy a 3 százalék körüli fenntartható növekedési pályán maradáshoz szükséges strukturális reformok késnek, vagy nem érik el a hatásukat. Az uniónál azért jobbak vagyunk – tette hozzá. Igaz, nem sokkal, hiszen a második negyedévben csupán 0,5 százalékkal múltuk felül az első három hónap számait, míg az uniós átlag 0,4 százalékos volt.

Jövőre szerényebb évet írunk, mivel az uniós források átmenetileg bedugulnak, a pályázatok kiírása és elbírálása után azonban 2017-ben már visszatér a dinamikus növekedési tempó, a 2016-os 2,5 százalék után ismét elérhetjük a 3 százalékot – fejtette ki Suppan Gergely. Ebben az is közrejátszhat, hogy a választásokra készülő Orbán-kormány lazít a gyeplőn, s adócsökkentésekkel is növelheti a keresletet, fokozhatja a vásárlási kedvet.

Az ország költségvetésének állapota ezt lehetővé fogja tenni, a GDP-arányos hiány akár két százalék alá is süllyedhet addigra. Suppan szerint a gazdaság kifehérítése és a lakáspiac felpörgetése irányában hatalmas lépés lenne a lakásáfa 27-ről öt százalékra mérséklése, ilyen kulcsnál ugyanis már nem érné meg a feketemunka. Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére is sor kerülhet – vélekedett.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.