Buborék-előrejelzésért Nobel-díj?

Már 2003-ban jelezte, hogy az amerikai ingatlanpiacon buborék képződik, majd 2005-ben arra figyelmeztetett, hogy ha a lufi kipukkan, annak következménye világméretű recesszió lesz. Robert Shiller, a Yale Egyetem professzora részesülhet hétfőn abban az elismerésben, hogy munkásságát közgazdasági Nobel-díjjal jutalmazzák. De a szakmai találgatások szerint még rengeteg jelölt van.

A Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfőn kora délután jelenti be, kinek ítéli oda a svéd jegybank által adományozott közgazdasági emlékdíjat. Eddig hatvankilenc tudós, köztük több mint negyven amerikai vehette át a kitüntető címet a díj 1969-as alapítása óta.

A Thomson Reuters úgy véli, hogy most négy tudós a legesélyesebb. Köztük Robert Shiller, a Yale Egyetem tanára, aki a pénzügyi piacokat és az eszközárak alakulását tanulmányozza, s már 2003-ban felhívta a figyelmet az amerikai ingatlanpiacon dagadó buborékra és a lehetséges súlyos következményekre.

Az esélyesek között említik még az Oxfordban tanító Anthony Atkinsont, aki a jövedelmi egyenlőtlenségek, a jóléti állam és az állami szektor kutatásában ért el eredményeket. A jövedelmi egyenlőtlenségekkel és a pénzügyi folyamatokkal foglalkozott a másik két lehetséges jelölt is, a princetoni Angus Deaton és az MIT professzora, Stephen Ross.

A jövendölését 2002 óta közzétevő Thomson Reuters hat esetben találta el, kire eshet a választás, s összesen 34 általa esélyesnek tartott tudós vár arra, hogy a Nobel-díjasok csapatába bekerüljön. Például a Chicagói Egyetem két professzora, Eugene Fama és Richard Thaler, valamint Kenneth French, a Dartmouth College tanára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.