Brutális visszaesés a beruházásoknál

A kormány kiszámíthatatlan gazdaságpolitikájának egyenes következményeként az első negyedévben 8,6 százalékkal esett vissza a beruházások volumene Magyarországon a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Még rosszabb hír, hogy ez az adat már tartalmazza a kecskeméti Mercedes-megaberuházást is.

Azt megszokhattuk, hogy az építőipar lassan pokoli mélységekbe süllyed, de az merőben szokatlan, hogy a beruházások volumene most már drasztikusan zuhan Magyarországon – dacára a kis- és középvállalkozásokat helyzetbe hozó gazdaságélénkítő programoknak.

Orbán Viktor miniszterelnök egy már Kecskeméten készült Mercedest vizsgál. Nem segített az adatokon
Orbán Viktor miniszterelnök egy már Kecskeméten készült Mercedest vizsgál

A „van még lejjebb is” címke a beruházások „nyakába” aggatható, hiszen 2012 első negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 8,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva, míg a Központi Statisztikai Hivatal most publikált adatai szerint az előző negyedévhez képest a szezonálisan kiigazított volumenindexek szerint 4,2 százalékkal mérséklődött.

A tavalyi záró negyedévben még azt az egy pozitívumot lehetett felfedezni, hogy a zsugorodás üteme csökkenni látszik. Akkor 2011 harmadik negyedévéhez viszonyítva a visszaesés csupán 0,4 százalékos volt, ehhez képest most ez a 4,2 százalékos zuhanás jelentősnek mondható. Ami biztos: a folyamat nem tört meg, a hazai beruházások volumene immár negyedik éve folyamatosan csökken, és ebben az idén sem várható semmilyen pozitív fordulat. A német autóipari beruházások belépése is csak szépítheti az összképet.

A KSH szerint az előző évben dinamikusan bővülő feldolgozóipari beruházások az első negyedévben stagnáltak, ezért az ipar nem tudta mérsékelni a nemzetgazdaság egészében megfigyelt visszaesést. A beruházások első negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 8,6 százalékos csökkenésén belül az építési beruházások jelentősen, 13,9 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

A gép- és berendezésberuházások viszont – a mezőgazdaságban és a szállítás, raktározásban történt emelkedés hatására – mindössze 1,8 százalékkal mérséklődtek. A nemzetgazdasági ágak többségében továbbra is csökkenést regisztráltunk. A tárgynegyedévben az energiaipar beruházásainak volumene kétharmadával esett vissza az előző év azonos időszakához viszonyítva, amit egy erőmű-építési nagyprojekt befejeződése és a hálózatbővítések, -fejlesztések mérséklődése okozott.

A kőolaj- és földgázkitermelés ágazatban is befejeződött egy egyedi nagyberuházás, aminek következtében a bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásainak volumene közel felére csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az Európai Unió társfinanszírozásával megvalósuló felsőoktatási beruházások lezárultak, ezért az oktatás nemzetgazdasági ág beruházási volumene nagymértékben, 46,9 százalékkal csökkent. A humán-egészségügyi, szociális ellátás ág beruházásai is jelentősen, 29,4 százalékkal mérséklődtek, mivel az uniós forrásból megvalósult egészségügyi intézmény-fejlesztések elmaradtak a tavalyi szinttől.

A feldolgozóipar beruházásai az előző évi kiemelkedő növekedés után a tárgynegyedévben stagnáltak, ugyanakkor az alágak több mint felénél volumennövekedés következett be. A nagyobb súlyt képviselő alágak közül nagymértékben emelkedtek a beruházások a gép-, gépi berendezés gyártásban, a járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásban.

A beruházások csökkenő tendenciája ellenére hét nemzetgazdasági ágban növekedést regisztráltunk. Számottevően emelkedett a beruházási volumen a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban (27,6 százalék) egyedi szállodafelújítási nagyprojekt eredményeképpen. A közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás ágban a beruházási teljesítmény jelentős bővüléséhez (21,9 százalék) továbbra is az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojektek járultak hozzá.

A nemzetgazdasági tárca a friss adatokban is talált valami pozitívumot, mégpedig a jelentős súlyt képviselő feldolgozóipari alágakban tapasztalt emelkedést megnevezve. Nőttek a beruházások a gép-, gépi berendezés gyártásában, a járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában.

Ezen alágak súlyát jól mutatja – írják közleményükben –, hogy termelésük értéke tavaly a feldolgozóipari kibocsátás több mint 31 százalékát tette ki, és ez a trend az idei első negyedévben is folytatódni látszik. Ehhez képest az utóbbi időben a magyar gazdaság védőbástyáját alkotó feldolgozóipar beruházásai a 2011. évi kiemelkedő növekedés után az első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva közel változatlan szinten maradtak – jegyzik meg. Magyarul: 0,7 százalékkal csökkentek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.