Brutális mértékű a fagykár

Egyelőre csak annyi biztos, hogy a tavalyit felülmúló fagykárt szenvedtek a hazai gyümölcsösök húsvétkor. A kár meghaladhatja a 20 milliárd forintot is.

Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke a Világgazdaságnak azt mondta, a károk pontos felmérése még folyik, de bizonyos fajok esetében a termés 60-70 százaléka is tönkremehetett, „máshol ennél alacsonyabb, de még mindig magas, 30-40 százalékos a kár aránya.”

Mártonffy szerint az már világos, hogy a legérintettebb fajok között van a kajszibarack, a cseresznye, a meggy és a szilva. „Ezen felül, különösen a déli területeken – igaz, kisebb mértékben – érintette a húsvéti fagy az almát is” – tette hozzá az elnök.

A károk pontos felmérése még zajlik, és sok múlik a következő időszakon is. „Kérdéses, hogy mennyi virág fog kinyílni az elkövetkezendő napokban, hetekben, és az sem látható előre, hogy mennyi hullik majd le” – mondta az elnök. „A felmérés eredményét május elején jelentjük majd a Vidékfejlesztési Minisztériumnak” – tette hozzá.   

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.