Brutális megszorító-intézkedéssel kampányolnak az angolok

Az utóbbi húsz év legkeményebb költségvetési kiadási megszorítására kell számítania Nagy-Britanniának, ha a Munkáspárt megnyeri a tavasszal esedékes parlamenti választásokat - mondta az angol pénzügyminiszter.

Alistair Darling a The Timesnak kijelentette: elsődleges feladatának tekinti az állami hiteligény csökkentését. A miniszter nem részletezte, hogy milyen területeken várhatók megszorítások, csak annyit mondott: a költségvetés kiadási oldalának felülvizsgálata "kemény lesz ... a legkeményebb az elmúlt húsz évben".

Az idei brit pénzügyi év költségvetésében eredetileg 12,4 százalékos GDP-arányos államháztartásideficit-jóslat szerepelt, és már ez is példátlan mértékű hiány lett volna a modern brit gazdaságtörténetben. Darling azonban a költségvetés és a gazdaság állapotáról nemrégiben tartott alsóházi beszámolójában még rontotta is az idei államháztartási hiányra adott hivatalos prognózist: az új előrejelzés szerint a deficit a becsült GDP-érték 12,6 százalékával lesz egyenlő. Ez 178 milliárd font (53 ezer milliárd forint) nettó államháztartási finanszírozási igényt jelent erre az évre.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja, a Standard & Poor's már tavaly stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA" szintű szuverén adósbesorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a jelenlegi költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

Az ellenzéki Konzervatív Párt szerint a Labour-kormány "költségvetési felelőtlensége" miatt előfordulhat, hogy Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - a Nemzetközi Valutaalap (IMF) segítségére szorul.
A pénzügyminiszter szombaton megjelent nyilatkozata azonban az eddigi leghatározottabb kormányzati megnyilvánulás a várható költségvetési megszorításokkal kapcsolatban.

Darlingot erre jó eséllyel a piaci hangulat szorította rá. Független londoni elemzők ugyanis már felhívták a figyelmet arra, hogy hiteles költségvetési konszolidációs tervek hiányában - a befektetői bizalom eróziója esetén - finanszírozási és fontválság is fenyegetheti a brit gazdaságot.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) - az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző ház - minapi helyzetértékelése szerint úgy tűnik: a piac most már arra játszik, hogy a tavasszal esedékes választásokat a konzervatívok nyerik, és majd ők megfékezik az állami költekezést.

Éppen ezért ha a közvélemény-kutatások a választásokig hátralévő időszakban azt mutatnák, hogy a jobboldal eddig számottevő támogatottsági előnye mélyen az egyszámjegyű százalékos tartományba süllyed, az valószínűleg fonteladási hullámot indítana el, amelynek nyomán egy font fölé emelkedhet az euró árfolyama az idén - állt a CEBR londoni elemzésében.

Az euró egysége az 1999-es indulás napján 0,71 fontot ért; a londoni bankközi devizapiacon a pénteki késői kereskedésben a 0,89-0,90 fontos sávban mozgott. Tavaly voltak időszakok, amikor nagy-britanniai kiskereskedelmi pénzváltóhelyeken egy eurónál kevesebbet adtak egy fontért, de a nagybani bankközi piacon az euró megjelenése óta még nem volt példa az árfolyamparitás átlépésére.

 

A pénzügyminiszter az elmúlt 20 év
Britain's Chancellor of the Exchequer Alistair Darling speaks, watched by Chief Secretary to the Treasury Liam Byrne (L) during a news conference in central London January 4, 2010. Darling on Monday urged the opposition Conservatives to give more clarity on how it would slash the budget deficit, arguing that moving too quickly would endanger the economic recovery. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN - Tags: POLITICS BUSINESS IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.