Kiugró volt a februári exportoffenzíva

Kiemelkedő, 935 millió eurós külkereskedelmi többletet mutatott ki előzetesen a Központi Statisztikai Hivatal az amúgy csonka februári hónapra.

Ennél magasabb többlettel legutóbb tavaly szeptemberben zárt a magyar gazdaság, s ez az adat azt is előre jelzi, hogy az ipar, itt is elsősorban a járműgyártás kitett magáért a második hónapban. Ráadásul a múlt szeptemberi adat szintén kiemelkedő volt, mert az Audi ekkor hozta be azt az egy kieső augusztusi hetet, amit a modellváltással „vesztegetett el”.

A mostani kiugró többlet mögött meghúzódó exportoffenzíva 7,3 milliárd eurót hozott a konyhára, ez 7,4 százalékkal magasabb az egy évvel korábbi értéknél. Ezzel párhuzamosan azonban a behozatal is nőtt, nem utolsósorban a lakossági fogyasztás meglendülésének köszönhetően. A 6,3 százalékos többlet mögött 6,35 millió eurós importvolumen áll.

A keleti nyitás és a déli nyitás „óhatatlan szükségszerűségét” jelzi, hogy a magyar gazdaság egy lábon áll: exportjának 78, importjának 76 százalékát az Európai Unió tagállamaival kötött üzletek adták.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.