Brutális veszteség az MKB-nál

A nemzetközi számviteli szabályok szerint 121,5 milliárd forint veszteséggel zárta a 2013-as évet az MKB. Az adózás utáni eredmény harmadával rosszabb, mint egy évvel korábban (89,1 milliárd) – derült ki a bank közleményéből. A magyar számviteli szabályok szerint nézve a helyzet lényegesen jobb, a veszteség hatmilliárd forint volt, míg 2012-ben még így is 88,1 milliárd forintos mínuszban volt a pénzintézet.

A különbség magyarázata, hogy az MKB anyabankja, a német Bayerische Landesbank (BayernLB) a közelmúltban összesen 670 millió euró értékű tőkeemelést hajtott végre több lépcsőben magyarországi leányvállalatánál. A tőkejuttatás egyik eleme zártkörű alaptőkeemelés volt 80 milliárd forint értékben, amelyet január 27-én jelentette be a magyarországi hitelintézet. A tőkerendezés fennmaradó része egyéb, kombinált eszközök alkalmazásával történt.

Márpedig a magyar elszámolásban ez a tőkeemelés javította az MKB eredményét, míg a nemzetközi szabályok szerint abba nem számít bele a részben a 2013-as veszteségek miatti tőkeszükséglet pótlását, részben az idén januártól szigorodó felügyeleti előírásoknak történő megfelelést szolgáló tőkejuttatás. Az MKB tőkeemelése volt a legfőbb oka annak is, miért lett papíron újra nyereséges tavaly a hazai bankszektor (49,3 milliárd forint) – tehát valójában összességében továbbra is veszteségesek a bankok, csak a tőkepótlás fordította pozitívba a mérleget.

A feltőkésítés eredményeképpen egyébként az MKB több mint 16 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkezik, amely az egyik legmagasabb értéknek számít a hazai bankszektorban.

Az MKB tavalyi eredményében meghatározó szerepet játszottak a külföldi leányvállalatok értékesítése miatti egyszeri ráfordítások, a megnövekedett és előre nem tervezhető banki adók és illetékek, az év közbeni kormányzati intézkedések eredményrontó hatásai, továbbá a banki működés szempontjából továbbra sem kedvező gazdasági és politikai környezet tovagyűrűző hatásai. 

Közleménye szerint a MKB és főtulajdonosa, a BayernLB továbbra is elkötelezett a magyar leányvállalat két évvel ezelőtt elfogadott középtávú stratégiájának folytatása mellett: ennek értelmében az alap banki tevékenységeket azok további erősítésével két éven belül jövedelmezővé kell tenni és folytatni kell a nem alap üzleti aktivitás fokozatos, a lehető legkisebb veszteség melletti leépítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.