Brüsszeli igen két magyar cégmentő csomagra

A programok hozzájárulnak majd a jelenlegi helyzet által sújtott magyar vállalkozások nehézségeinek enyhítéséhez anélkül, hogy indokolatlan versenytorzulást idéznének elő, ezért Brüsszel engedélyezte a legfeljebb félmillió eurós támogatásra, valamint a kedvezményes kamatú kölcsönökre vonatkozó magyar terveket.

Engedélyezi Brüsszel a legfeljebb félmillió eurós támogatásra, valamint a kedvezményes kamatú kölcsönökre vonatkozó magyarországi ideiglenes programokat.

Az EU végrehajtó testülete, az Európai Bizottság (EB) most két olyan, vállalkozásoknak szánt támogatási intézkedést hagyott jóvá, amelyeket Magyarország a gazdasági válság kezelése érdekében tenne. Az első intézkedésnek köszönhetően idén és jövőre legfeljebb 500 ezer euró összegű támogatás nyújtására nyílik lehetőség a krízis miatt finanszírozási nehézségekkel küzdő vállalkozások számára. A program csupán azokat a cégeket segítheti, amelyek 2008. július 1-jén még nem voltak nehéz helyzetben.


A másik program kedvezményes kamat formájában kínál támogatást bármilyen futamidőre, 2010 végéig. Az alacsony kamatok csak a 2012. december 31-ig történő kamatfizetésekre vonatkoznak. Ezt követően a vállalkozásoknak a piaci kamatoknak megfelelően kell majd törleszteniük. Ez a program sem alkalmazható a már 2008. július 1-jén is nehéz helyzetben lévő vállalkozások esetében.

A brüsszeli bizottság megállapítása szerint mindkét program megfelel az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes brüsszeli keretrendszernek, amely kiegészítő lehetőséget kínál a tagállamoknak arra, hogy a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válságban a finanszírozáshoz jutást megkönnyítsék.

"E programok hozzájárulnak majd a jelenlegi helyzet által sújtott magyar vállalkozások nehézségeinek enyhítéséhez anélkül, hogy indokolatlan versenytorzulást idéznének elő", írta kísérő nyilatkozatában Neelie Kroes versenyjogi EU-biztos, hozzátéve, hogy a bizottság a magyar hatóságokkal való kitűnő együttműködésnek köszönhetően igen gyorsan jóvá tudta hagyni a tervezett intézkedéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.