Brüsszeli engedély a Vértesi Erőmű támogatására

Az Európai Bizottság engedélyezte a magyar áramszámlába épített úgynevezett szénfillérből begyűjtött tízmilliárdok átutalását az állami Vértesi Erőmű számára.

Jóváhagyta szerdán az Európai Bizottság, hogy a magyar állam 42,247 milliárd forinttal járuljon hozzá a versenyképtelennek ítélt márkushegyi szénbánya bezárásának költségeihez.

A brüsszeli testület megítélése szerint az állami támogatás nem ellentétes az unió versenyjogi előírásaival, mert a termelés támogatása idővel csökken, a magyar hatóságok pedig kötelezettséget vállaltak, hogy a bánya bezárásának társadalmi és környezeti következményeit mérsékelni fogják.

A tájékoztatás kapcsán megjegyzendő, hogy az állami erőmű fennmaradását célzó támogatást nem a magyar állami költségvetésből biztosítják, hanem azt - a magyar állam kötelezvénye okán - a honi áramfogyasztók állják a számlába épített, kilowattóránként 19 filléres tétel befizetése útján.

A tételt az Orbán-kormány 2011 óta szedi be a veszteséges szénerőmű fenntartása érdekében, ám uniós engedély híján az máig egy elkülönített számlán gyűlt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.