Brüsszeli csúcs: Orbán Viktor hétfőn beszámol a T. Háznak

Bármilyen vészhelyzet alakulna ki az eurováláság miatt, arra a jövő évi költségvetés reagálni tud. A 300 milliárdos rekord kockázati tartalékkal a nyugdíjak kifizetésének "biztos talpazatát is megteremtik". A kormány őszi jogalkotási programját mindenesetre előre tervezett formában, havi rendszerességgel felül fogják vizsgálni.

Hétfőn a Fidesz parlamenti frakciója megkezdi a 2012  költségvetés és az adótörvények vitáját, ezért meghívták Orbán Viktort és Matolcsy György nemzetegazdasági minisztert is a frakciószövetség ülésére. A miniszterelnök a vasárnapi brüsszeli EU-csúcsról tájékoztatja délelőtt a kormánypárti frakciókat, és még aznap az Országgyűlést is – közölte Lázár János.

Polgármesterek egymás közt: Rogán Antal és Lázár János
Reviczky Zsolt 2011.09.19. Digitális 2011. szeptember 19. Parlament. Országgyűlés. Rogán Antal és Lázár János (Fidesz). Fotó: Reviczky Zsolt

A Fidesz frakcióvezetője a 2012-es büdzséről Rogán Antallal közösen tartott sajtótájákoztatón azt mondta: azt alapjaiban határozza meg, hogy 2012 milyen lesz az Erópai Unió számára, ezért kifejezetten országvédelmi költségvetést készítenek. Fő cél a stabilitás, ennek érdekében jelentős, 300 milliárdos tartalékokat képez a kormány – emlékeztetett. Felhívta a figyelmet, hogy az államadósság további csökkentése, a hiánycél tartása, valamint az egészségügy, az oktatási és az önkormányzati rendszer átszervezése kiemelt célok maradnak, hiszen ezeken is múlik az ország versenyképességének a növelése.

Lázár János lapunk kérdésére, hogy fontos kétharmados törvények elfogadása átcsúszhat-e tavaszra, úgy válaszolt: brüsszeli döntésekből következhetnek olyan döntések, melyek sürgetőek lehetnek Magyarországon. A kormány jogalkotási programját mindenesetre előre tervezett formában, havi rendszerességgel felül fogják vizsgálni. Az eurozóna válsága az ország sorsát érdemben befolyásoló döntések esetén nem lassíthatja, hanem éppenhogy gyorsíthatja az átalakításokat. Ehhez lennie kell elég költségvetési forrásnak is. Az igazi kérdés a megvalósítás módja, és kell hozzá döntési bátorság – mondta a frakcióvezető.

Rogán Antal arról beszélt, hogy a  jövő évi büdzsé tervezetében szereplő 300 milliárd forintos tartalék lehetővé teszi, hogy a kormány bármilyen vészhelyzetet időben kezelni tudjon. Fontos célként említette a nyugdíjkassza és az egészségbiztosítási alap egyensúlyának megteremtését. Ezt szolgálja a környezetet és az egészséget károsító fogyasztási szokásokat terhelő adók emelése.

Az MSZP és az LMP alternatív költségvetési javaslatát a Fidesz áttekintette és elutasítja, mert azok számításaik szerint több száz milliárdos adóemelést jelentenének - állították a fideszes politikusok.

Rogán Antal – aki a költségvetési javaslatokat fogja kézben tartani a Fidesz-frakció részéről – "brutálisnak" nevezte a szocialisták által a következő kormányra hagyott "örökséget", az adósságot. – Az örökség kezelése a legfontosabb feladat. Azaz 2010 és 2014 között tízezer milliárdos adóság-kötelezettsége van az országnak, és ennek a felét meg kell újítani – emlékeztetett a gazdasági bizottság elnöke. De hangsúlyozta: bármilyen vészhelyzet alakulna ki, arra a büdzsé reagálni tud, ezt a 2012-es büdzsé tervezetében szereplő rekordnagyságú, 300 milliárdos kockázati tartalék biztosítja. Azaz  a nyugdíjak kifizetésének "biztos talpazatát megteremtik". Az áfa-emelésről azt mondta, a kockázati tartalékba helyezik az így befolyó 150 milliárdot is. Rogán Antal fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ha az egész 2012-es évben 300 forintos euróárfolyammal kellene számolni, akkor is csak néhány tíz milliárd forintos korrekcióra lenne szükség a büdzsét illetően.

Lapunk felvetésére, lehet-e akkor felelős büdzséről beszélni, amikor az Állami Számvevőszék például megállapította, hogy a közvetlen kormányzati bevételek 95,5 százaléka nincs hatástanulmányokkal és jogszabályokkal alátámasztva, Rogán Antal úgy reagált:  ezek olyan fordulatok, melyeket az ÁSZ mindig alkalmaz. Nem lepte meg. – Az ÁSZ az adóbevételek 63,3 százalékát teljesíthetőnek minősíti a jelentésében, 27 százalékról pedig az mondja, annak teljesíthetőségét nem lehet megítélni. Az előző, 2011-es büdzsé készítésekor a számvevőknek csak 45,7 százalékról volt az  véleménye, hogy beszedhető. Azaz a 2012-es tervezet megítélése jobb – mondta a fideszes politikus, hozzátéve: magas és közepes kockázatot csak tíz százalék esetén jelez az ÁSZ, szemben a 2011-es tervezet megítélésével, amikor a kockázatot húsz százalékosnak prognosztizálta.

A költségvetési tartalékok szerepét emelte ki nemrég publikált elemzésében a Magyar Nemzeti Bank is, megállapítva, hogy akkor tartható 3 százalék közelében a hiány, ha a tartalékokat nem engedi felhasználni a kormány. A 2012-es költségvetési előterjesztéshez benyújtott egyik módosító indítványban egyébként a parlamenti, kormánypárti többségű szakbizottság is arra tett javaslatot, hogy a kormány jövő októberig ne nyúlhasson hozzá a 2012-es  tartalékokhoz, és azt követően is csak akkor, ha számításokkal alátámasztható, hogy tartható a 2012-es, 2,5 százalékos hiánycél.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.