Brüsszeli rumli a roaming körül

Uniós konfliktussal fenyeget, ha az Európai Tanács három évvel elnapolná a mobilos rezsicsökkentést, pontosabban a roamingdíjak idén decemberben esedékes teljes eltörlését, amit tavaly nagy többséggel szavazott meg az Európai Parlament.

Az unión belül azonban egyfajta észak–dél ellentét alakult ki az ügyben, mert a turistacélpontnak számító mediterrán tagállamok szolgáltatói bevételük jelentős részét elvesztenék a roamingdíjak eltörlésével.

Nem mindenkinek szívügye a díjak eltörlése
Nem mindenkinek szívügye a díjak eltörlése
Sebastien Pirlet / Reuters

A békés átmenetet szolgálná a hároméves felkészülési időszak. A „déliek” javaslata szerint az ügyfeleknek naponta minimális, öt megabyte adatforgalom járna ingyen, az e fölötti mennyiségre ugyanúgy ársapkát húzna Brüsszel, mint a jelenlegi roamingtarifák esetében. A lett elnökség most azért szeretne tárgyalási mandátumot kapni az ügyben, hogy elősegítse a gyors megoldást, és hogy a forgalmi korlátozásokat kivegyék a tanácsi tervezetből. Félő, hogy bazári alkudozás lesz a vége, ami garantálja a csúszást.

Pedig az okostelefonok terjedése és a mobilinternet népszerűsége mindenképp a korlátozások ellen szól. Értesüléseink szerint az Európai Tanács, az Európai Bizottság és az Európai Parlament között zajlik majd hivatalos egyeztetés az ügyről, s a tanácsi tervezet csütörtökre bizonyosan módosulni fog. Hivatalos magyar álláspont még nincs. Ujhelyi István EU-képviselő előbbre jár, írásbeli kérdést intézett a tanácshoz és a bizottsághoz is, magyarázatot kérve a parlamenti döntés felülírása miatt.

Álláspontja szerint az informatikai és távközlési szektornak is kötelessége alkalmazkodni a jelenkor igényeihez, és megteremteni az egységes piac gazdasági és társadalmi fejlődéséhez szükséges feltételeket. A roamingdíj eltörléséről szóló döntésből nem lehet visszatáncolni. Még befolyásos európai országok, befolyásos gazdasági szereplők hatékony lobbijának engedve sem – hangsúlyozta a politikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.