Brüsszeli rezsikeringő

Az Orbán-kormány belátta, hogy sem az Európai Bizottság, sem – ha arra kerül a sor – az Európai Bíróság előtt nem tudja megvédeni a rezsicsökkentés bizonyos elemeit, ezért ezekben a kérdésekben inkább meghátrál, és enged Brüsszelnek – írja e heti számában a Figyelő.

Az újság szerint a februárban indult kötelezettségszegési eljárásban a rendszerhasználati díjak ármegállapítási rendszerének kialakításában, valamint a díjképzés során figyelembe nem vehető költségek tekintetében fúj visszavonulót a kabinet. A lakossági közműszolgáltatások árát azonban a 2018-as választásokig nem kívánja emelni a kormány, ezért inkább a költségvetésből pótolja a különbözetet, amely éves szinten 40-45 milliárd forint többletkiadást jelent.

Még júniusban szivárgott ki Trócsányi László igazságügyi miniszter levele, amelyben arról ír az uniós energetikai biztosnak, hogy a kormány kész korrigálni a hazai szabályozást az említett kérdésekben. Lapunk korábbi információja szerint azonban a kormánynak esze ágában sincs engedni Brüsszelnek, a tárgyalás célja csupán az időhúzás. A kabinet pontosan tudja, hogy ezekben a szabályozókban változtatnia kell, ám mégis kész értük akár az Európai Bíróságon is kiállni. A taktika lényege, hogy az Európai Bizottsággal folytatott, eredményre nem vezető tárgyalással, majd az akár két-három évig is elhúzódó bírósági eljárással kihúzza a 2018-as parlamenti választásokig. Így addig nem kell hozzányúlnia a rezsidíjakhoz. (Hírösszefoglalónk)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.