Brüsszel még nem kapta meg Matolcsy levelét

Brüsszel még nem alakította ki álláspontját a pénteken bejelentett harmadik Matolcsy-csomagról, amelytől azt várja a magyar kormány, hogy végleg kikerülhetünk az uniós túlzottdeficit-eljárás alól.

Az Európai Bizottság még nem kapta meg Matolcsy miniszter úr levelét – tájékoztatta lapunkat Simon O' Connor, a testület pénzügyekben illetékes szóvivője. Hozzátette: akkor tudnak érdemben reagálni a tartalmára, amint hivatalosan is megkapják a levelet.

Mint arról beszámoltunk: Matolcsy György levélben hívta fel Olli Rehn pénzügyi biztos figyelmét a 90 milliárd forintos újabb megszorítócsomagra, melynek révén az Európai Bizottság őszi országjelentésében szereplő, 2013-ra szóló 2,9 százalékos GDP-arányos hiányt a magyar kormány által megcélzott 2,7 százalékos szintre fogja levinni, s ezzel – Matolcsy reményei szerint – az EU megszüntetheti a hazánk ellen 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárást.

A másfél oldalas, a kormány honlapján közzétett levélben a miniszter beszámol az energiaszolgáltatók 11 százalékos társasági adójának 31 százalékra emeléséről (hatása 40 milliárd forint), az online szerencsejátékok megadóztatásáról (10 milliárdos bevételi terv), valamint a Szerencsejáték Zrt.-től elszedendő osztalékadó emeléséről (újabb 10 milliárd forint) mint a szükséges, összesen 60 milliárd forintos, azaz 0,2 százalékpontos GDP-arányos harmadik kiigazítási csomag fő forrásairól.

Ehhez jön még a közművezetékek után fizetendő adó kiterjesztéséből származó 30 milliárd forintos rendszeres bevétel, amivel mindenképp tartható lesz a hiánycél. Matolcsy a végére hagyta a bankadót, amelyet a 2013-as szintjén standardizálnak, azaz nem vezetik ki, ahogyan azt korábban ígérték.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) hétfői nyilatkozatában több magyar gazdasági intézkedést is fenntarthatatlannak ítélt a pénteken bejelentett harmadik Matolcsy-csomaggal kapcsolatban. Varga Mihály, a hiteltárgyalásokkal megbízott miniszter szerint az EU kényszerítette ki azokat az intézkedéseket, amelyeket most az IMF kifogásol.

Olli Rehn pénzügyi biztos egyébként többször, köztük a gazdasági előrejelzés november 7-ei bemutatásakor leszögezte: bár a címszalagokat a nominális cél, azaz a 3 százalékos hiányküszöb érdekli, a bizottság azonban nem csak erre koncentrál, hanem arra, hogy az intézkedések mennyiben járulnak hozzá a gazdaság szerkezetének stabilitásához.

A bizottság egyébként már tavaly vizsgálta a bankadót: jogilag nem talált kivetnivalót a magyar különadóban, de aggodalmának adott hangot annak mértékével kapcsolatban, mondván, hogy visszafoghatja a hitelezési és befektetési kedvet, és a gazdasági növekedés visszaesését eredményezheti.

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt héten Brüsszelben lapunk kérdésére válaszolva jelezte: arra utasította a nemzetgazdasági minisztert, hogy az „unió számításai szerint is” 2,7 százalék legyen a hiány 2013-ban, és ehhez nevezzenek meg további intézkedéseket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.