Brüsszel nem ereszti a kormányt

Jövőre épphogy hozza az Orbán-kormány a költségvetési hiánycélt, 2014-ben viszont átugorjuk a háromszázalékos küszöböt – prognosztizálja az Európai Bizottság. Utóbbi miatt fennmaradhat a túlzottdeficit-eljárás.

Idénre 2,5 százalékos költségvetési hiányt, jövőre 2,9 százalékos deficitet, 2014-re viszont 3,5 százalékos hiányt prognosztizál az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatban az őszi gazdasági előrejelzésében. A gazdasági növekedést 2012-re -1,2 százalékra, azaz zsugorodásra lőtte be a bizottság szakszolgálata, 2013-ra minimális, 0,3 százalékos növekedéssel, 2014-re pedig 1,3 százalékos bővüléssel számolnak Brüsszelben hazánk vonatkozásában.

A deficit 2014-re jósolt megugrását a bizottság az oktatásban megjelenő „új kompenzációs rendszernek” tulajdonítja, ami a pedagógus-életpályamodellre utalhat. Az előrejelzés szerint a GDP arányában csaknem fél százalékot tesz ki a jegybank 2013-ban várható veszteségének 2014-es kompenzációja.

Az elemzés kitér arra, hogy a gyenge növekedési potenciált részben a politikai bizonytalanság, részben az „egyre torzító adók” okozzák, itt különösen a pénzügyi szektort érintő magas terheket emelik ki. Azt is megjegyzik, hogy a negyedik éve csökken a befektetések aránya, ami GDP-arányosan most történelmi mélyponton áll.

Az államadósság az előrejelzés szerint a következő években csökkenni fog: idén a GDP-hez viszonyítva 78,4 százalékos adósságot jósolnak, 2013-ban 77,1 százalék, 2014-ben 76,8 százalékos adósságállomány várható.

Az előrejelzés eredményeit bemutató sajtótájékoztatóján Olli Rehn pénzügyi biztos a Népszabadság kérdésére elmondta: az Európai Bizottság „hamarosan értékleni fogja”, hogy az eddigi intézkedések elegendők-e Magyarország vonatkozásában ahhoz, hogy kikerüljünk a túlzottdeficit-eljárás alól. Mint emlékeztetett, abból kiindulva, hogy nem lesznek további intézkedések, az előrejelzés szerint 2014-re úja három százalék fölé emelkedik a deficit.

Rehn kérdésünkre kifejtette: a nemrég elfogadott intézkedések idén és jövőre három százalék alá hozzák a költségvetési hiányt, de mivel ezeknek az intézkedéseknek a nagy része aránytalanul az adóbevételek növelésére irányul, a gazdasági növekedés nem biztosít elég fiskális teret és - amennyiben abból indulunk ki, hogy nem változik a gazdaságpolitika - a deficit újra három százalék fölé emelkedik.

Olli Rehn a sajtótájékoztatón nem konkrétan Magyarországról beszélve, hanem általában a három százalékos küszöb közelébe kerülő országokról szólva azt mondta: ezeknek az országoknak az esetében a februári időközi jelentés elkészítésénél elemzik, hogy az addig bejelentett és elfogadott intézkedések elegendők-e a túlzott-deficit eljárások megszüntetéséhez. Szerdán egyébként csak Málta esetében javasolta a bizottság az eljárás megszüntetését, többek között azért, mert az előrejelzés által lefedett teljes időszakban, azaz 2014-ben is három százalék alatt várható a hiányszám.

A Magyarország ellen 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárásban 2012 volt a legutolsó határidő, vagyis idén év végéig kellett teljesíteni a hiánycélt ahhoz, hogy Brüsszel ne tartson vissza pénzeket a kohéziós forrásból. Ilyen szepontból tehát nagyon fontos, hogy idén 2,5, míg jövőre 2,9 százalék lehet a költségvetési hiány. Sokat ront azonban a képen, hogy 2014-ben ismét a hiánycél fölé, 3,5 százalékra várja a jelenlegi adatok alapján a deficitet az Európai Bizottság – kérdés, ez mennyit nyom majd a mérleg másik serpenyőjében.

Valószínűleg sokat. A Brüsszel által márciusban megfogalmazott ajánlásokban ugyanis az olvasható, hogy a 2013-as hiánynak jóval alatta kell lennie a háromszázalékos deficitcélnak, márpedig a 2,9-es mutató ezt az elvárást nem hozza.

Olli Rehn
European Economic and Monetary Affairs Commissioner Olli Rehn presents the EU Commission's interim economic forecast during a news conference at the EU Commission headquarters in Brussels November 7, 2012. The euro zone economy will barely grow next year but pick up in 2014, the European Commission said on Wednesday, forecasting slower growth than governments in all the bloc's biggest economies expect. REUTERS/Yves Herman (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.