Brüsszel még vizsgálja az atomügylet közbeszerzési oldalát

A híresztelésekkel ellentétben az Európai Bizottság nem nyilatkozott arról, hogy a magyar hatóságoknak kell, vagy nem kell tendert kiírni az atomprojektre – mondta lapunk kérdésére Sabine Berger, az Európai Bizottság energiaügyekben illetékes szóvivője a bizottság sajtótájékoztatóján, vagyis nem tudta megerősíteni a magyar kormány azon állítását, hogy Brüsszel minden tekintetben rábólintott volna a kedden Moszkvában megkötött atomügyletre.

Sabine Berger elmondta: az egyezményt rövidesen megvizsgálják közbeszerzési szempontból. Épp ezért még nem tudnak nyilatkozni arról, hogy megfelel-e az európai jogszabályoknak.

Berger ugyanakkor azt is elmondta, Magyarország ismertette a megállapodás-tervezetet az Euratom Szerződés keretében Brüsszellel, és erről a bizottság el is mondta a véleményét. Ez a folyamat azonban technikai részletekre vonatkozik, mint biztonság, békés felhasználás és egyéb technikai részletek. A projekt megvalósítása során is kell majd egyébként ilyen egyeztetést végezni.

Bizottsági forrásokból úgy tudjuk, a belső piaccal foglalkozó főigazgatóság szakértői még vizsgálják a megállapodást közbeszerzési szempontból. Ilyen szempont lehet például a kizárólagosság, illetve a kormányközi szerződés különböző részletei. A vizsgálat több hétig is eltarthat. Úgy tudjuk, a megállapodástervezetet decemberben küldte meg Brüsszelnek a magyar kormány. Mindenesetre forrásunk leszögezte: közbeszerzési szempontból nem hangzott még el egyértelmű „oké” a bizottság részéről.

Egy magas rangú brüsszeli forrásunk elmondta, Lázár szintjén „intenzív kapcsolat” volt a bizottsággal, és az egyeztetés sokrétű volt, hiszen az ügy nemcsak a bizottság energiaügyekben illetékes szolgálatát érinti, hanem többek között környezetvédelmi és állami támogatásokra vonatkozó ága is van.

Forrásunk megerősítette: Brüsszelt nem érte váratlanul az egyezség híre, hiszen Lázár és csapata régóta kapcsolatban volt a megfelelő szolgálatokkal. Azt viszont nem tudta megerősíteni, hogy az ügy Orbán és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke között is szóba került, emlékeztetve, hogy számos olyan esemény van az Európai Néppárt találkozóin át az Európai Tanács üléséig, ahol ezt négyszemközt megtehették.

Brüsszeli források arra is felhívják a figyelmet, hogy az a tagállamok döntési hatáskörébe tartozik, milyen „energia-mixet” alakítanak ki, és ezt a bizottságnak tiszteletben kell tartania. Azaz a tagállam joga eldönteni, milyen hordozókból, milyen arányban szerzi a szükséges energiát, és ebbe a bizottságnak nincs beleszólása.

Titokban és sietősen készítették elő Orbán és Putyin megállapodását
Titokban és sietősen készítették elő Orbán és Putyin megállapodását
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.