Brüsszel lefaragna az áfából és a banki kamatokból

Áfa és bankkamat mérséklési javaslatok is szerepelnek Barroso most kiszivárogtatott gazdaságélénkítő indítványcsomagjában. Barroso afelett is szemet hunyna 2010-ig, ha egyes országok a gazdaságélénkítés érdekében átmenetileg túllépik a költségvetési hiány "békeidőkre" szabott 3 százalékos felső határát.

Uniós tisztségviselők  kiszivárogtatásai szerint áfamérséklési, illetve  bankkamatcsökkentési javaslatok is szerepelnek abban az  indítványcsomagban, amelyet szerdán ismertet az Európai Bizottság  elnöke az európai gazdasági visszaesés kivédése céljából. A dokumentum, amelyhez José Manuel Barrosónak a nevét kell adnia, a hírek szerint a brüsszeli testületen belüli heves viták  közepette formálódik, így van olyan biztos, aki kevesli, van, aki sokallja a szabadpiaci viszonyokba történő "belenyúlás" javasolt  mértékét. Állítólag ez utóbbi csoportba tartozik Joaquín Almunia  pénzügyi biztos is.

Becslések szerint az EU "kormánya" által javasolt  intézkedések mintegy 130 milliárd euró - az EU-országok összesített  bruttó hazai termékének (GDP-jének) egy százaléka - erejéig  biztosítanának pótlólagos forrásokat a nemzetközi pénzügyi válság nyomán súlyos recessziós veszélybe került reálgazdaság lendületének  lehetőség szerinti megőrzésére.

Barroso a minap egy lisszaboni gazdasági fórumon mondott  beszédet, és annak szövegét Brüsszelben közzétették. Eszerint most a  költségvetési kiadások jelentős növelésére, adókönnyítésekre és a  betegeskedő iparágak megsegítésére van szükség - annak szem előtt  tartása mellett, hogy ezeknek az intézkedéseknek megfelelően  célzottaknak kell lenniük, és csak átmeneti időre szabad szólniuk.

Brüsszelben úgy hírlik, hogy az adókönnyítési javaslatokon belül  a Barroso-csomagban nagy hangsúlyt kap az áfacsökkentés.  Nagy-Britanniában hétfőn jelentették be, hogy december 1-jétől 2,5  százalékponttal 15 százalékra, az Európai Unió által engedélyezett  legalacsonyabb szintre szállítják le az általános forgalmi adó  kulcsát. Az alacsonyabb áfakulcs 13 hónapig, a jövő év végéig lesz  érvényben. Az áfacsökkentés a brit költségvetés bevételét 12,5 milliárd fonttal csökkenti.

Németország és Franciaország nem  kívánja követni a brit példát. Úgy tudni, hogy a Bizottság elsősorban a környezetbarát  termékekre javasolna áfacsökkentést, majd pedig indokoltnak tartaná  a nagy munkaigényű helyi szolgáltatásokra rakódó áfaterhek  könnyítését.

Állítólag azt is indítványozni kívánja a brüsszeli Bizottság,  hogy az Európai Központi Bank csökkentse a kamatszintet, és ez majd  remélhetőleg átgyűrűzik majd a bankközi hitelezés szférájába. Az  Európai Központi Bank már jelezte, hogy december 4-ikén további kamatcsökkentés mellett dönthet. Piaci elemzők szerint 50-70  bázispontos kamatszint-mérséklődésre lehet számítani.

"A recesszió leküzdését célzó kiadásoknak okos kiadásoknak kell  lenniük" - fogalmazott lisszaboni beszédében az EU legfőbb  végrehajtó testületének elnöke. Szerinte a jövőbeli versenyképesség  szempontjából kulcsfontosságú területekbe kell beruházni. Ilyennek  mondta a kutatást és az innovációt, az úgynevezett "tiszta  technológiákat", az energiahatékonyságot, az oktatást és a képzést.

A nemzeti költségvetések átmeneti "gyeplőelengedéséről" a  brüsszeli Bizottságban azt mondják: rendkívüli idők rendkívüli  rugalmasságot indokolnak, és ezért az EU megértő lesz majd, ha egyes  országok a gazdaságélénkítő csomag végrehajtásakor túllépik az éves  költségvetési hiány "normális időkre" megszabott felső határát, a GDP 3 százalékát. Idővel azonban, amikor a gazdaságélénkítés és  munkahelyteremtés már kezdi éreztetni a hatását - teszik hozzá -, vissza kell majd térni a "közpénzekkel való egészséges gazdálkodás"  útjára, a deficit kordában tartására.

Sajtóértesülések szerint a Barroso-csomag ilyen értelemben két  évre szólna, vagyis 2009-re és 2010-re javasolna  deficitengedékenységet

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.