Brüsszel jóváhagyta a vállalatsegítő terveket

Az Európai Bizottság jóváhagyta azokat a terveket, amelyeket Németország, Franciaország és Nagy-Britannia készített a nemzetközi gazdasági válság miatt nehezebb helyzetbe került vállalatok segítésére.

A bizottság úgy ítélte meg, hogy egyik intézkedés sem torzítja aránytalanul a versenyt. Valamennyi terv a súlyos gazdasági  zavarok esetére érvényes uniós cikkely hatálya alá esik, a brüsszeli  bizottság csütörtöki közleménye szerint.
A brit séma szerint idén és jövőre akár félmillió eurónyi állami  különtámogatásban is részesíthetők a válság miatt nehéz helyzetbe  került cégek.

Németországban - a szövetségi tartományok kezelésében - a  kockázati tőkék finanszírozásából vállal nagyobb szerepet az állam,  megnövelve saját befektetésének méretét, illetve csökkentve a  kötelező magánrészvételi arányt.
Franciaországban a céghitelek kamatrátáinak csökkentésével  igyekeznek enyhíteni a vállalatok fizetési gondjait.

Neelie Kroes versenyügyi EU-biztos a döntéseket Brüsszelben  bejelentve üdvözölte a tagállamok gyors reagálását a  válságjelenségekre, és az intézkedéseket hatékonynak nevezte a  krízis leküzdését célzó erőfeszítések között.
Brüsszel már korábban jelezte, hogy enyhít az állami támogatás  ellenes szabályok szigorán, de a verseny tisztaságát szavatolandó, a válság ellenére is is alaposan megvizsgál minden támogatási tervet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.