Matolcsy mindent megígért Brüsszelben

A pénzügyminiszterek tanácsa további lépésekre hatalmazta fel az Európai Bizottságot a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárásban. Frissítve

A gazdasági és pénzügyminiszterek tanácsa a várakozásoknak megfelelően kedden megerősítette a Bizottság azon megállapítását, hogy Magyarország eddig nem hozott elegendő intézkedést annak érdekében, hogy államháztartási hiányát tartósan az unióban előírt 3 százalékos küszöb alatt tartsa. Margrethe Vestager, az elnöklő dán miniszter emlékeztetett: így a Bizottságnak lehetősége nyílt arra, hogy további lépéseket tegyen. Ez azt is jelentheti, hogy a Bizottság a kohéziós alapokból származó támogatások részleges vagy teljes felfüggesztésére tesz javaslatot.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Luis de Guindos spanyol pénzügyminiszter az Ecofin előtt
Brüsszel, 2012. január 24. MATOLCSY György magyar gazdasági miniszter (b) és spanyol partnere Luis de GUINDOS beszélget, mielőtt megkezdődik az EU tagországai gazdasági és pénzügyminiszteri tanácsának, az Ecofinnek az ülése a belga fővárosban, Brüsszelben. Az ülésen Magyarország, valamint Belgium, Ciprus, Lengyelország és Málta stabilitási és konvergenciaprogramjának végrehajtását tekintik át. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A dán miniszter hozzátette: egész Európában jellemző, hogy a hangulat a pénzügyi fegyelem irányába változott. Benyomása szerint ez Magyarországra is vonatkozik. – Magyarország ezen az úton akar haladni – közölte Vestager. Olli Rehn pénzügyi biztos kiemelte, Magyarországnak a közeljövőben konkrét lépéseket kell tennie, hogy elkerülje a szankciókat.

Olli Rehn pénzügyi biztos újságírói kérdésre nem volt hajlandó megnevezni a Magyarországnak nyújtandó pénzügyi segítség konkrét feltételeit. A múlt héten a Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel folytatott megbeszélése után Rehn szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a pénzügyi biztos feltételként többek között megjelölte nemcsak a jegybank függetlenségét, de az igazságszolgáltatási rendszer megbízható működését is. A Bizottság feltehetően azért nem részletezi feltételeit, mert saját magának akar mozgásteret engedni a feltételek kérdésében.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a tanács ülése után röviden angolul nyilatkozott, és megismételte azt a magyar kormányzat által az elmúlt napokban hangoztatott érvet, hogy a Bizottság és a magyar álláspont közel állnak egymáshoz, hiszen a 2013-as magyar költségvetési hiány az unió előrejelzése szerint csak 0,25 százalékponttal haladja meg a három százalékos előírást. A nemzetgazdasági miniszter – aki csak „Olliként” emlegette a pénzügyi biztost – közölte: minden szükséges döntést meghozunk annak érdekében, hogy elérjük a három százalék alatti hiányszámot 2013-ra. A miniszter optimista abból a szempontból, hogy elkerülhető a kohéziós támogatások felfüggesztése.

– Magyarország meg fog felelni a Bizottságnak a testület által kifogásolt jogszabályok ügyében, a túlzottdeficit-eljárás ügyében és politikai kérdésekben – mondta Matolcsy György, aki nem akarta elárulni, mekkora pénzügyi támogatást kér Magyarország az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól. A miniszter szerint a következő hetekben megkezdődhetnek a hitelről szóló tárgyalások, és pár hónapon belül le is zárhatók.

Eközben az eddigi 0,5 százalékos GDP-növekedés helyett 1,5 százalékos recessziót vár idén Magyarországon az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank a kedden kiadott friss előrejelzésében. A EBRD magyar GDP-előrejelzése messze a legborúlátóbb a mértékadó nemzetközi szervezetek közül.

A pénzügyminiszterek keddi ülését megelőzően hétfőn az Eurócsoport is összeült, hogy az eurózóna égető kérdéseit vitassák meg. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az Eurócsoport elnöke szerint a pénzügyi paktumról szóló kormányközi szerződés végleges verziója rövidesen elkészül, az a cél, hogy március elején aláírják a szerződést.

Vitatott kérdés maradt, hogy a jelenlegi tervek szerint az Európai Bíróság pénzbírságot szabhat ki arra a tagállamra (a GDP 0,1 százalékáig), amely nem iktatja alaptörvényébe a kiegyensúlyozott költségvetés kötelezettségét. A pénzbírságot az EU állandó pénzügyi mentőalapjába, az Európai Stabilitási Mechanizmusba (ESM) kellene majd befizetni. Ehhez azonban még tisztázni kell a jogi alapot.

Az aláíró eurótagoknak egy évük lesz arra, hogy alaptörvénybe illesszék azt az új szabályt, hogy a deficit strukturális szempontból nem haladhatja meg a GDP 0,5 százalékát. A 0,5 százalékos szabálytól indoklással eltérhetnek azok az országok, melyeknek adóssága nem haladja meg a GDP 60 százalékát – amely kivételt állítólag egyelőre kifogásolnak Berlinből. Egyelőre az is kérdés marad, hogyan vehetnek majd részt, és hányszor a nem eurózóna-tagországok az eurócsúcsokon. A kérdést elsősorban Varsó forszírozza.

Huszonhetes körben egyeztek meg a pénzügyminiszterek az eurózóna állandó mentőalapját, az Európai Stabilitási Mechanizmust (ESM) létrehozó szerződés módosításában. A szerződést már február 20-án aláírhatják. Lényeges változtatás, hogy az ESM már idén júliusban (tehát egy évvel a tervezett előtt) működőképessé válhat, s egy ideig párhuzamosan működne a jelenlegi programokat finanszírozó Európai Pénzügyi Stabilitási Alap (EFSF) mellett. Az ESM forrásaihoz való hozzáférés előfeltétele lesz a fiskális paktumhoz való csatlakozás.

Klaus Regling, az EFSF vezetője egyébként hétfő éjszaka úgy nyilatkozott, hogy a mentőalap minapi leminősítése a Standard & Poor’s hitelminősítő által nem csökkenti az alap hitelezési képességét. Azt is bejelentette, hogy hamarosan életbe lép az a két új módszer, a részleges kockázatátvállalás és a társbefektetési alap, melyekkel új tőkét próbálnak bevonni az alapba.

Ismét nő a feszültség Görögország körül. Olli Rehn pénzügyi biztos az Eurócsoport ülése után arra biztatta az athéni kormányt, illetve a magánhitelezőket, hogy napokon belül zárják le a tárgyalásokat az 50 százalékos adósságleírásról. Az önkéntes kötvénycserével azt szeretnék elérni, hogy 2020-ig a GDP 120 százalékára csökkenjen a görög államadósság. Az adósságleírás mértékét 103 milliárd euróra becsülik. A magánbefektetőkkel hét hónapja tartó tárgyalások mielőbbi lezárása azért fontos Athénnak, mert márciusban 14,5 milliárd euró értékű adósság jár le, amit ha Görögország nem tud visszafizetni, csődbe mehet.

Athénban egyébként a múlt héten megkezdődtek a tárgyalások a második görög pénzügyi mentőcsomagról. A pénzügyi biztos kedden Brüsszelben megerősítette: a görög politikai pártok vezetőit arra kérik, kötelezzék el magukat a második program mellett. Ez ismét írásos formát ölthet: mint emlékezetes, tavaly a görög mentőcsomag hatodik részletének utalását a görög kormányválság után az ellenzék írásos kötelezettségvállalásához kötötte Brüsszel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.