Brüsszel "helyre tenné" Svédországot a média állami támogatása miatt

Az írott sajtó állami támogatására vonatkozó szabályozás módosítására sürgeti az Európai Bizottság Svédországot, miután a jelenlegi támogatások egy részét aránytalannak és versenytorzító hatásúnak találta.

Brüsszelben szerdán kiadott közleményében az uniós "kormány" versenyjogi felelőse, Neelie Kroes kifejtette: a bizottság elismeri a sajtó sokoldalúságának szükségességét, de figyelembe kell vennie, hogy az újságkiadás kereskedelmi tevékenység is, és biztosítania kell a verseny szabadságát ezen a piacon.

Kroes külön említette, hogy a nemzetközi válság jellemezte jelenlegi gazdasági környezetnek súlyos hatásai vannak az írott sajtóra, különösen azon orgánumokra, amelyek nem részesülnek állami segítségben. A közel negyvenéves múltra visszatekintő jelenlegi svéd rendszer folyamatos állami támogatásban részesíti a második legnagyobb és a kisebb újságokat megyei és városi szinten, annak érdelében, hogy biztosítsa a média sokszínűségét.

A bizottság azonban tavaly érkezett panaszokat kivizsgálva úgy ítélte meg, hogy a szabályozás zavarja a versenyt a piacon, mert túlzott méretű támogatást biztosít olyan cégeknek, amelyek nagy példányszámú újságokat adnak ki elsősorban nagyvárosokban. Brüsszel azt sürgeti, hogy a svéd hatóságok iktassák a rendszerbe a támogatás fokozatos csökkentését ezen termékek esetében, és állapítsanak meg felső határt a működési költségeket illetően is.

Ha Stockholm nem fogadja el a bizottsági javaslatot, és nem hajtja végre a javasolt módosításokat, akkor Brüsszel várhatóan uniós szabálysértési eljárást indít ellene. A brüsszeli bizottság további állami támogatási ügyekben is határozott szokásos szerdai ülésén. Így például engedélyezett egy állami tőkeinjekciót az ausztriai Hypo Tirol banknak, állami támogatást egy olasz vasútközpontú kombinált szállítási beruházásnak, valamint az állam segítségét német szénbányák bezárásához vagy szerkezetváltásához. Nemet mondott viszont a súlyalapú szállítási adózás dán rendszerének - megítélése szerint adómegkerülésre teret adó - módosítására, miközben - feltételeket is szabva - engedélyezte a széndioxid-kibocsátáshoz kötött adókedvezmények tervét ugyancsak Dániában.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.