Brüsszel szerint lassul a magyar gazdaság

Túljutott a csúcson a magyar gazdaság: legalábbis az Európai Bizottság kedden ismertetett tavaszi prognózisa szerint sem az idén, sem jövőre nem kerülünk a tavalyi 3,6 százalékos GDP-bővülés közelébe. Brüsszel 2,8, illetve 2,2 százalékos növekedési fantáziát lát a magyar gazdaságban. A kormány mindenesetre abban bízhat, hogy a bizottság magyar vonatkozású jóslatai ritkán válnak valóra.

A brüsszeli közgazdászok a lassulást az olyan egyszeri hatások kiesésével magyarázzák,mint az uniós források tavalyi – és az idei évre is áthúzódó – intenzív lehívása, ami hosszú évek után ismét húsz százalék fölé emelte a GDP-arányos beruházási rátát. A jegybank növekedési hitelprogramjának meghosszabbítása és újabb területekre történt kiterjesztése is segíti a vállalkozók finanszírozását, de ez sem folytatható örökké.

A bankadó beígért, ütemezett csökkentésével a hitelintézetek visszavehetik a kormányrudat az MNB-től, ami a vállalati finanszírozást illeti. A beruházási boom azonban ettől függetlenül egy időre lecseng, s ezt csak részben tudja pótolni a lakossági fogyasztás erősödése, amelyet a devizahitelek kivezetésével csökkenő törlesztőrészletek, a jogtalanul elvett pénzek visszaadása mellett a nullaközeli infláció miatt emelkedő reálkeresetek, valamint a foglalkoztatás bővítése hoz magával.

Növekedési kilátásainkat nagyban javítja, hogy a magyar áruk legfontosabb felvevőpiacán, az EU-ban a vártnál is dinamikusabban, átlagosan 1,9 százalékkal nőhet az idén a gazdaság. Az euróövezetben az Európai Központi Bank márciusban indított élénkítő programja és a gazdaságélénkítő programok is növelik az eredményt. A hazai növekedés fenntartása érdekében sem enyhít a kormány a költségvetési szigoron, jóllehet Brüsszelből a GDP-arányos deficit erőteljesebb leszorítására vonatkozó erőfeszítéseket sem érzékelik.

Az államháztartási hiány az idén 2,5, jövőre 2,2 százalékos lehet. Az adósságleépítés azonban uniós mércével is számottevő lesz: 2016 végére a GDP-arányos rátát a két évvel korábbinál 3,4 százalékponttal alacsonyabbra, 73,5 százalékra várják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.