Brüsszel ismét beszólt a rezsicsökkentés miatt

Brüsszel ismét elrecsegte, hogy a magyar rezsicsökkentés forrásokat von ki a közműszektorból, ami miatt elmaradnak a fejlesztések, pedig szerintük a verseny hozna stabil áresést. A Fidesznél bizonyára már fogalmazzák is a "brüsszeli bürokraták" újabb támadása elleni gyújtó hangú közleményt. A jelek szerint a brüsszeli bürokraták inkább a magyar baloldalra veszélyesek.

Szőrmentén ugyan, de ismételten megfogalmazta a rezsicsökkentéssel kapcsolatos aggályait az EU - írja a Bruxinfo.

Az Európai Bizottság valamennyi tagállamra kiterjedő felmérésének Magyarországra vonatkozó elemzése arra a nyilvánvaló tényre világít rá, hogy a rezsicsökkentés, illetve a szektorra kivetett adók veszteségeket okoztak az érintett cégeknek, amelyeknek ezáltal csökkent a befektetési kedvük. Uniós pénzből elsősorban állami cégeknél - kiváltképp az MVM-nél - fejlesztenek.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy "a döntésekkel szembeni fellebbezési eljárások nem alkalmasak annak szavatolására, hogy a szabályozói döntéseket ténylegesen kétségbe lehessen vonni". itt biztos arra céloznak, hogy míg korábban a közműhivatalnak határozatban kellett indokolnia a tarifaváltoztatást, addig a tavaly év eleji rezsicsökkentést követő, politikai purparléval övezett perek óta a hivatal, illetve a miniszter indoklás nélkül, rendeletben hirdeti ki az új árakat. Az EU szerint emiatt "a nemzeti szabályozó hatóságnak biztosítani kell azt a jogot, hogy a kormánytól függetlenül határozhassa meg a hálózati tarifákat". Ez az óhaj könnyen kivédhetőnek tűnik, hisz tavaly papíron teljesült: a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) azóta a kormány helyett csak az országgyűlésnek tartozik beszámolással, a tarifa kisebb, "hálózati" elemét pedig szintén saját hatáskörben hirdetheti ki (a többi miniszteri feladat). Az más kérdés, hogy "az országgyűlés" fennhatósága érdemben a Fidesz irányítását jelenti, amit az is bizonyít, hogy a hivatal elnöke a kormánypárti padsorokból ült át. Ennek eredményeképpen jelenleg a MEKH a Fidesz energiapolitikájának végrehajtásában részt vevő szakértőnek tekinthető. Az EU szívesen látná a hivatal függetlenségének erősítését, de azon kívül, hogy már megtörtént változtatásokat sürget, egyéb sorvezetőt nem ad.

Az anyag hozzáteszi, hogy mivel az állam nálunk sorra vásárolja fel a külföldi érdekeltségeket, "Magyarországon egy nagy állami tulajdonú energiaszektor van kialakulóban". "Általában elmondható, hogy az ország hasznot húzna az áram- és a gázpiacok stabil, a beruházás, a verseny irányába ható szabályozói környezetéből" - szögezi le a testület.

Ez kétségtelenül a két fél világlátása közötti gyökeres különbségre utal, amennyiben Brüsszel a verseny élénkítésében, az Orbán-kabinet pedig egyszerűen alacsonyabb árak kihirdetésében látja az olcsó energia zálogát. Mindkét szemlélet mellett és ellen is fel lehet hozni érveket, tapasztalatokat.

A Bruxinfo szerint az idézett megjegyzések a hazánkra vonatkozó országjelentések régóta visszatérő fordulatai. Megjegyzik: az anyagok alapvetően a tagállamok energiaszektorának pillanatnyi helyzetét mutatják be és csak szőrmentén fogalmaznak meg bírálatokat a tagállamokkal, így Magyarországgal szemben.

Brüsszel unalomig ismételt, halk aggályait - melyek elutasítása eddig semmiféle retorzióval nem járt - a kormánypárt egyre markánsabban erősíti fel és állítja be a "brüsszeli bürokraták" Magyarország elleni, mindent elsöprő támadásaként, ami ellen természetesen csakis a Fidesz képes megvédeni a rettegő magyar családokat. Az ilyen és ehhez hasonló jelentések tehát leginkább a kétharmados győzelmeket szállító "rezsiharc" munícióiul szolgálnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.