Brüsszel árgus szemekkel figyeli Matolcsyékat

Az Európai Központi Bank (EKB) folyamatosan figyelemmel kíséri a magyar jegybank alapítványait abból a szempontból, hogy azok összeegyeztethetőek-e az Európai Unió működéséről szóló szerződés előírásaival. Ezen belül a Pallas Athéné Közgondolkodási Program és az MNB által létrehozott alapítványhálózatot is figyelik. A jegybankoktól jogilag elkülönülő, ám közvetlen befolyásuk alatt működő entitásokra is vonatkozik az a tilalom, hogy nem vásárolhatnak államadósságot megtestesítő papírokat az elsődleges piacon – fogalmazott a Molnár Csaba európai parlamenti képviselőnek írt levelében Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke. Tiltott azon konstrukciók alkalmazása is, melyek potenciálisan lehetőséget biztosítanak a monetáris finanszírozás tilalmának megkerülésére.

A nemzeti jegybankoknak megfelelő biztosítékról kell gondoskodniuk ahhoz, hogy az ilyen jogi képződmények létrehozására ne lehessen úgy tekinteni, mint jegybanki forrásoknak a kormányhoz való átcsatornázására, vagyis a monetáris finanszírozás tilalmának megkerülésére, vagyis az EKB szerint a jegybanknak gondoskodnia kell arról, hogy az alapítványhálózatnak juttatott forrásokat sem közvetlen, sem közvetett módon ne fordítsák az államháztartás finanszírozására.

Az EKB további információkat gyűjt az MNB alapítványainak befektetési stratégiájáról és tevékenységéről. Ezzel lehet összefüggésben, hogy a jegybanki alapítványok által tavaly gründolt PADO Zrt. nemrég azt tette közzé, hogy az alapítványok az állampapír-állományuk egy részét hozamtermelő ingatlanokba konvertálják. Hogy mekkora összeg fog így megmozdulni, nem tudni, mindenesetre van miből meríteni, hiszen a hat alapítványnak juttatott, összesen 266 milliárdnyi vagyon zöme állampapírban van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.