Brown: meg kell állítani a válság járványszerű terjedését Kelet-Európában

Gordon Brown, aki Angela Merkel német kancellárral tárgyalt Londonban, a megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón elmondta: vendégével külön megvitatta azokat a "már néhány napon belül" megteendő lépéseket, amelyek e pénzügyi járvány terjedésének megelőzését célozzák a közepes jövedelmű gazdaságokban, köztük a kelet-európai országokban.

Brown szerint a Nemzetközi Valutaalapra (IMF) "életfontosságú" szerep hárul e gazdaságok megsegítésében, ehhez viszont további forrásokat kell bevonni a nagy tartalékokkal bíró országokból.

A brit kormányfő néhány napon belül másodszor tett nyilvános utalást arra, hogy az IMF jelenleg szabadon mozgósítható tartalékai esetleg elégtelennek bizonyulhatnak a bajba került feltörekvő gazdaságok kisegítéséhez, és a jelentős többleteket felhalmozó országoknak segíteniük kell.

E hét elején tartott Downing Street-i sajtóértekezletén azt mondta: az IMF-nek 250 milliárd dollár áll rendelkezésére, "de nem biztos, hogy ez elég lesz", és mind egyértelműbb, hogy jelentős pótlólagos forrásokra van szükség.

Brown szerint helyes lenne, ha e hozzájárulásokat olyan, jelentős tartalékkal és többletekkel bíró országok ajánlanák fel, mint Kína, vagy az Öböl menti olajállamok. A brit kormányfő a hét eleji sajtótájékoztatón kijelentette: erről beszélni is fog Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnökkel, a hétvégén pedig az Öböl-térségbe látogat, és ottani tárgyalásain is napirendre kerül a téma.   

A Magyarországnak összeállított nemzetközi pénzügyi védőhálóról csütörtökön kiadott elemzésében a Barclays Capital londoni befektetési csoport is kiemelte, hogy az IMF a jelenlegi válság során már eddig sokkal nagyobb összegeket ítélt meg a bajban lévő országoknak, mint amennyit saját belső szabályai lehetővé tennének. A Valutaalap összesen 34,3 milliárd dollárnyi segítséget ígért, ami a rendelkezésére álló mintegy 250 milliárd dollárnak a 14 százaléka. Ukrajna saját IMF-kvótájának nyolcszorosát, Magyarország a tízszeresét kapja, és több más ország is jelezte, hogy pénzügyi segítségre tart igényt.

A Barclays Capital szerint mindezek alapján úgy tűnik, hogy "fogyóban vannak" az IMF szabadon hozzáférhető forrásai.

Merkel német kancellár a csütörtöki londoni sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Németországban még nem érződnek teljes mértékben a pénzügyi válság reálgazdasági hatásai; ezt jelzik a munkanélküliség csökkenését mutató legújabb foglalkoztatási adatok, amelyek "egészen kedvezőek".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.