Brókerbotrány: egyes településeken pénz áll a házhoz

Összesen az a 84 önkormányzat, amely a DRB Banknál helyezett el pénzeket, s vezette számláit 1,91 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap a kormányzattól – jelentette be Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn. A pénzt reményeik szerint 7-10 napon belül megkapják a helyhatóságok – tette hozzá.

A háttérrel kapcsolatban kifejtette, hogy azt követően, hogy március elején 67 önkormányzatnak azonnali segítségként, napi feladatainak elvégzéséhez – a februári segélyek, illetmények, közfoglalkoztatotti bérek kifizetésére –  közel 250 millió forintot utaltak át, felállt egy munkabizottság. Ez a szervezet elvégzett egy felmérést, áttekintette, hogy a DRB Banknál és azok leányainál mennyi önkormányzati forrást helyezett el. Az államtitkár kifejtette: azt nem vizsgálták mit finanszíroztak a helyhatóságok és miért, csak azt tekintették át, hogy ha a bank működne egy-egy városnak mennyi forrás állna a rendelkezésére. Azt is megjegyezte, hogy ez a vizsgálat az önkormányzati társulásokra vagy az önkormányzati cégekre nem terjedt ki, ezek feltérképezése későbbi feladat lesz.

A munkacsoport – amely többi között az NGM a Belügyminisztérium, a Beva és az OBA szakembereiből állt – azt javasolta a kormánynak, hogy az önkormányzatok számlákon lévő teljes pénzét fizessék ki. Ez a mostani kormánydöntéssel meg is történt, s olyan helyzetet teremtettek a helyhatóságok számára, mintha a bankcsőd nem következett volna be – vélekedett az államtitkár. 

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára az előzőekhez hozzátette: a március elején segélyben részesített és a mostani juttatásból forrást kapó önkormányzatok száma között azért van különbség – akkor 67, most 84 városnak utaltak pénzt – mert volt olyan település, amely a mindennapi feladatokat el tudta végezni, azokhoz volt anyagi fedezete. Azoknál az önkormányzatoknál, amelyek az első körben is kaptak állami forrást, ott a számukra a második, mostani körben jóváhagyott tételekből levonják a korábbiakat. 

A mostani kifizetésben komoly tételekről van szó, hiszen például Bodrogkeresztúrnak 217 millió, Fonyódnak 105 millió vagy Siklósnak 180 millió forintja ragadt be a DRB Bankban.

Tállai András arra a felvetésre, hogy a Quaestor-ügyben érintett önkormányzatokkal mi lesz, lényegében kitérő választ adott. Egyetlen részletként csak annyi konkrétumot mondott, hogy a három bajba jutott brókercégnél összesen 10 milliárd forint önkormányzati pénz állt. Ezt az adatot a kormány tájékoztatásként elfogadta a munkacsoporttól, s a későbbiekben dől majd el, hogy lesz-e kormányzati szerepvállalás a további esetekben. Megjegyezte a Quaestor-ügyben minden megoldás a Bankszövetséggel egyeztetve történik majd meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.