Brexit: csak most jöhet a fekete leves - itthon is

A Brexit okozta sokkból kezdenek magukhoz térni a nemzetközi pénz és tőkepiacok, sőt ez a folyamat talán gyorsabban is ment, mint ahogy azt sokan várták. Ugyanakkor az vitán felül áll, hogy a komolyabb hatások még csak ezután csapódnak le. Az első ilyen impulzusok először 2017-ben jelenhetnek meg, s a beruházási bizalom megingása csak az első ilyen elem lehet majd – hangzott el az Equilor Befektetési Zrt. keddi háttérbeszélgetésén.

A Fitch Ratings elemzése szerint a brit beruházások a Brexit hatására jövőre 5 százalékkal, azt követő évben pedig már igencsak drámai 15 százalékkal csökkenhetnek. A brit GDP 1 százalékkal eshet vissza, ráadásul a lakossági fogyasztásban is visszaesést várnak. A gyengülő font ugyan ellensúlyozhatja a hatásokat, s így javíthatja a kereskedelmi mérleget, ám ez csupán másodlagos hatás lehet.

A magyar piacot is eléri majd a Brexit által keltett hullám, s az a legnagyobb kérdés, hogy ki pótolja majd az EU költségvetéséből kieső brit befizetést. Az 1087 milliárd eurós keretösszegű 2014-2020-as költségvetés utolsó két évét a mostani állás szerint nem lehet majd finanszírozni. Ha a brit pénzeket nem pótolja Brüsszel, akkor a Brexit hatása komoly lehet a magyar piacon is. Kiss Mónika, a befektetési szolgáltató vezető elemzője szerint, ha ez a tétel nem lenne „betöltve" az uniós költségvetésben, akkor Magyarország akár közel 470 milliárd forinttól esne el.

A kieső összeg – amennyiben ezt Nagy Britannia valóban nem fizeti be - a 2019-2020-ben üthet vissza igazán itthon. Ennek magyarázata, hogy a kilépés adminisztrációja csak 2019-ben történik meg, így a forrásvesztés is erre az időszakra, azaz 2019-2020-ra tehető. Az Equilor arra mutat rá, hogy a hiányzó forrás a magyar GDP mintegy 0,7-0,7 százalékának felel meg két évre elosztva, ez pedig annyit tesz, hogy hazánk a legnagyobb GDP arányos veszteséget szenvedné el a régióban, vagyis a Brexit hatása ezen a fronton mindenképpen igen erős lenne itthon.

Ez azonban nem az egyetlen hatás. Markáns impulzusok érhetik azokat a hazai vállalatokat, amelyek komoly brit piaci kitettséggel rendelkeznek. Ezek között elsőként említette az Equilor elemzése a WizzAir diszkont légitársaságot. A gyengülő font, az esetleges vízumkényszer, illetve a kilépés miatti, ma még nem látható megállapodások egyaránt potenciális fenyegetések lehetnek a cég számára.

A magyar gazdaság rövid távú kilátásait illetően a befektetési társaság úgy véli, a növekedés elmaradhat idén a kormány 2,5 százalékos várakozásaitól, olyannyira, hogy a bővülés csak 2 százalék lehet. Az államháztartási hiány 2 százalékos célja viszont teljesíthető. Az Equilor szerint az átlagos infláció idén 0,3, míg jövőre már emelkedik, igaz csupán 2 százalék lehet. A javuló makromutatókat a hitelminősítők is pozitívan értékelik, ám ez azért nem lesz általános.

A Moody's esetében lehet felminősítésre számítani – a Fitch tavaszi hasonló lépése után ez lenne a második –, ám az S&P-től az adósbesorolás változtatása aligha valószínűsíthető. Ezen felül az Equilor részéről azzal kalkulálnak, hogy a jegybanki alapkamat idén és jövőre is 0,9 százalékon marad, az euró árfolyama pedig a most jellemző 307-318 forintos sávban mozog majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.