Bővült a kiskereskedelem

Szeptemberben mintegy 5, január-szeptemberben közel 6 százalékkal többet vásároltak az emberek, mint a tavalyi év hasonló időszakában.
Ez év szeptemberében 5,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest - írja a KSH. Az élelmiszer- és élelmiszerjellegű vegyes kiskereskedelemben 3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 6,1 százalékkal emelkedett az értékesítés. Január–szeptember átlagában az adat 5,9 százalékos növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest.

Szeptemberben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 795 milliárd forintra rúgott. Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltőállomásoknál bonyolódott.

2015. szeptemberben az előző év azonos időszakához viszonyítva a kiskereskedelmi forgalom 5,1 százalékos növekedést mutatott. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 3 százalékkal emelkedett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszerjellegű vegyes üzletek értékesítése 2,5, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,7 százalékkal bővült. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 6,9 százalékkal emelkedett. A textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 15, az iparcikkjellegű vegyesboltokban 9,3, a használtcikkárusoknál 7,6, a könyv-, számítástechnika- és egyéb iparcikk-kereskedésekben 4,7, a bútor- és műszakicikk-boltokban 2,7, a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszerüzletekben pedig 1,9 százalékos növekedést mértek.

Az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem 31 százalékos bővülést mutatott: itt folytatódott az évek óta tartó folyamat. Az üzemanyagtöltőállomások forgalma 6,1 százalékkal nőtt. Az európai statisztikai rendszer szerinti kiskereskedelembe bele nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai viszont 9,4 százalékkal csökkentek.

Január–szeptember átlagának összevetésében az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva a kiskereskedelmi forgalom 5,9 százalékkal emelkedett, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 8,2 százalékkal nőtt az értékesítés.

A vasárnapi zárvatartás 2015. március 15-től lépett életbe, hatása csak hosszabb időszakra vetítve lesz kimutatható - jegyzi meg a hivatal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.