Bővülő olajkeresletet vár a Nemzetközi Energiaügynökség

Jövőre már nőhet az olaj iránti világkereslet, ami a szükséges beruházások nélkül ellátási gondokat hozhat magával - véli Tanaka Nobuo, a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezérigazgatója.

Jövőre már fellendülhet az olaj iránti kereslet, ami szűkössé teheti az ellátást - figyelmeztetett a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezérigazgatója hétfőn. Tanaka Nobuo szerint jövőre a világ olajkereslete napi 1 millió hordóval, azaz 1 százalékkal növekedhet.

A hír nyomán a kőolaj ára 38 dollár fölé szökött.

A vezérigazgató úgy tartja: a gazdasági válság miatt most alacsony a kereslet. Ha azonban várakozásai szerint jövőre megindul a fellendülés, és addig nem valósulnak meg a szükséges olajipari beruházások, komoly ellátási nehézségek következhetnek.

Tanaka ugyanakkor arra figyelmeztette a Kőolajexportáló Országok Szervezetét (OPEC), hogy legközelebbi, márciusban tartandó ülésükön az árak védelme érdekében ne csökkentsék tovább olajkitermelésüket, mert ez hátráltatná a világgazdasági fellendülést.

Az IEA február elején kiadott előrejelzésében azt jósolta, hogy a világ nyersolaj iránti kereslete 2009-ben a vártnál is gyorsabban, napi 980 ezer hordóval 84,7 millióra csökkenhet. A szervezet korábbi előrejelzésében még csak napi 500 ezer hordós visszaesés szerepelt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.