Bővülő euróövezet

A 2007-es békeidők óta nem látott mértékben nőtt az euróövezet termelése. Az árak viszont szintén igen nagy mértékben emelkedtek.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának csütörtökön ismertetett második becslése szerint az április-június közötti időszakban felgyorsult az euróövezet növekedése. A GDP az első negyedévhez képest 1 százalékkal bővült. Ez több mint három éve a leggyorsabb ütemnek számít.

A háztartások fogyasztása rekordmértékben, 0,5 százalékkal nőtt. Ekkora emelkedést utoljára még a válság előtti "békeidő", 2007 utolsó negyede mutatott.

A beruházások 1,8 százalékkal gyarapodtak, míg az első negyedévben még 0,4 százalékkal zsugorodtak. Az export viszont nem nőtt a korábban megszokott mértékben, jelezvén a külső kereslet gyengülését.

Elemzők szerint az euróövezetben akár tartós is lehet a fellendülés, mivel a most közzétett adatok szerint a gazdaságban kezdenek felülkerekedni a belső felhajtóerők. Így a tizenhatok kevésbé sérülékenyek a külső kereslet esetleges gyengesége miatt.

Az Eurostat első becslése is 1 százalékos növekedésről szólt, és ennyit valószínűsítettek az elemzők is. Az első negyedévben 0,3 százalék volt a növekedés az előző három hónaphoz képest a felülvizsgált adatok szerint.

Éves bázison 1,9 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévi 0,8 százalékos bővülést követően. Az első becslésben még csak 1,7 százalékos emelkedés szerepelt.

Júliusban havi szinten 0,2 százalékkal nőttek a termelői árak az euróövezetben. Az Eurostat adatai szerint az éves szintű termelőiár-emelkedés 4 százalék volt. Az éves növekedési ütem 2008 október óta a legnagyobb.

Elemzők arra számítottak, hogy az árak 0,3 százalékkal nőnek júliusban júniushoz képest, és 4 százalékkal lesznek magasabbak, mint egy évvel korábban.

Júniusban havi szinten 0,3 százalékkal, éves összevetésben 3 százalékkal nőttek a termelői árak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.