Bővülő befektetési alapok

Csak áprilisban hatvanmilliárd forintnyi friss tőke került a hazai befektetési alapokba. Idén eddig 14 százalékos az általuk kezelt vagyon bővülése.

Áprilisban tovább folytatódott az elmúlt fél évben tapasztalt kedvező tendencia a befektetési alapok piacán. Áprilisban ismét jelentős, 57 milliárd forintot meghaladó értékű friss tőke érkezett az alapokba. Így a Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint összvagyonuk április végére elérte a 3 ezer 425 milliárd forintot.

Temmel András, a Bamosz főtitkára a szervezet csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a 2008-as 21 százalékos csökkenés után tavaly 19 százalékkal növekedett a piac. Ezt idén április végéig újabb 14 százalékos növekedés követte. A befektetési alapok újbóli népszerűségében a tőkepiacokba és a bankrendszerbe vetett bizalom visszatérése mellett a tőkepiacok jó teljesítménye és a banki kamatok jelentős mérséklődése is szerepet játszott.

"A tőkebeáramlás ismét a lakossági befektetőknek volt köszönhető, a részvényalapok befektetői (elsősorban az intézményi befektetők) inkább hozamot realizáltak. A folytatódó kamatcsökkentések és az alapok hozamai viszont hozzájárultak ahhoz, hogy a lakossági befektetők továbbra is keressék a pénzpiaci és a kötvény alapokat" - magyarázta a növekedés okait Temmel András.

Az idén négy hónap alatt több mint 300 milliárd forint volt a befektetési alapokba újonnan helyezett tőke. Ez megegyezik a tavalyi év második félévében beérkezett új befektetésekkel. Ráadásul a tőkebeáramlás több mint 90 százalékban a kisbefektetői bizalomnak volt köszönhető - tette hozzá a főtitkár.

Szalai Sándor, a Bamosz elnöke szerint 2009 második félévében állt helyre a pénzügyi rendszerbe vetett bizalom. A lakosság a részvénypiaci szárnyalást hozamrealizálásra, azaz a 2008 negyedik és 2009 első negyedévében vásárolt részvények eladására használta, vagyis racionálisan cselekedett.

A lakosság befektetési jegyeinek állománya 2009 végén ugrott meg. Ez 2010-ben részben már a bankbetétek kárára növekedett. A lakosság nettó pénzügyi vagyona az első negyedévben 2,6 százalékkal nőtt, részben a hitelek törlesztése miatt. A befektetési jegyekben tartott vagyon ennél nagyságrendekkel gyorsabban, 11 százalékkal gyarapodott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.