Bővülő agrárhitelezés

Bővült a kedvezményesen igénybe vehető élelmiszer-gazdasági vállalkozások számára igénybe vehető hitelek köre, újdonság, hogy nemcsak a nagy cégek, hanem a kisebbek is hozzájuthatnak az állami garanciával felvehető forrásokhoz.

Az agrárium finanszírozása nehézkessé vált, de a mezőgazdaságban nem okozott érezhető  visszaesést a globális pénzügyi válság – állapította meg  Máhr András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára hétfőn azon a sajtótájékoztatón, amelyen Aladics Sándor, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgató-helyettese bejelentette, hogy az MFB tovább bővítette az agrárvállalkozások finanszírozási lehetőségeit.

A változások részeként egyszerűsödött a pályázatok kiegészítő finanszírozása, tovább bővült az élelmiszeripai bankgarancia kedvezményezettjeinek köre, valamint meghosszabbították az MFB Gabona Forgóeszköz Hitelprogram igénybevételi határidejét.

 Az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramban eddig több mint négyszáz agrárvállalkozás jutott kedvezményes kamatozású hitelhez. A jóváhagyott hitelösszeg elérte a 19 milliárd  forintot, amely felhasználásával az agrárágazat közel 40 milliárd forint értékű beruházást valósíthatott meg. A hitelt 15 éves futamidőre, kedvező, jelenleg 5 százalékos éves kamat mellett az ágazatban működő, beruházást megvalósító vállalkozások igényelhetik 5 milliótól egymilliárd forintig.

A hitelprogramból még rendelkezésre álló több mint 20 milliárd forint hatékony felhasználása érdekében az MFB - a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériummal együttműködve - egyszerűsítette a pályázatokhoz kapcsolódó finanszírozást.  A bank egyúttal bővítette a hitelfelvevők körét annak érdekében, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program projektjeihez kedvező forrásokat biztosíthasson.

A  "Projekt kiegészítő hitel" 2009. július 10-tól akkor is igényelhető, ha az agrárvállalkozás által kapott támogatás összege már elérte a 400 illetve az 500 ezer eurós felső határt. További kedvező változások, hogy a hitel, és a kezesség támogatástartalmának, valamint az EMVA támogatásnak az együttes kezelésével a vállalkozások a számukra legkedvezőbb forrásszerkezettel tudják megvalósítani a beruházásaikat. Ennek lényege, hogy a különbözetet az MVH a kifizetendő támogatás összegéből vonja le, ha a hitel és a kezességvállalás támogatástartalmát, valamint a vissza nem térítendő támogatást is figyelembe véve, a számított támogatásintenzitás meghaladja az uniós rendeletben előírt felső határt.

Ugyancsak kedvező változás, hogy ezentúl a projekt kiegészítő hitelt a mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő mezőgazdasági vállalkozások mellett a nagyvállalkozások is igényelhetik.

A pénzügyi és gazdasági válság hatásának mérséklése, az élelmiszer-feldolgozó vállalkozások működőképességének javítása, versenyképességük növelése, és fejlődésük elősegítése érdekében az MFB 30 milliárd forint keretösszeggel meghirdette az MFB Élelmiszeripari Bankgarancia Programot. A bankgarancia mértéke a garantálni kívánt forgóeszköz hitel tőke összegének 80 százaléka, de legalább 200 millió forint, és legfeljebb kétmilliárd forint lehet. A bankgarancia lejárata a hitel/kölcsön futamidejéhez igazodóan legalább egy év+egy nap, de legfeljebb 5 év lehet.

A 2009 májusában meghirdetett programban résztvevő vállalkozások köre július 10-től kibővült a gyümölcs-, zöldséglé- és az olajgyártásban részt vevő vállalkozásokkal is. A hitelért folyamodók számára kedvező változás az is, hogy a szerződéskötéskor megállapított, a vállalkozás hitelminősítési besorolásától és a biztosítékoktól függő, 0,5-6,3 százalékos éves díjat az évenkénti felülvizsgálat során kizárólag csökkenteni lehet. Ezáltal lehetővé vált, hogy a hitelintézetek az MFB bankgaranciáját teljes értékű biztosítékként vegyék figyelembe a fedezetek értékelésekor.

Az ez évi gabonakészletek zavartalan finanszírozása érdekében az MFB 2009. december 31-ig meghosszabbította az MFB Gabona Forgóeszköz Hitelprogram igénybevételi határidejét. A programban résztvevő 9 hitelintézetnél több mint 7,6 milliárd forint szabad keret áll rendelkezésre. A 3 havi BUBOR+legfeljebb 4 százalékos kamatozású, legfeljebb egyéves lejáratú forgóeszközhitel a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások saját termelésű vagy vásárolt gabona készleteinek finanszírozására használható fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.