Bővül a csomagpiac, gépesít a posta

Csomagkiadó automatákat állított üzembe a Magyar Posta Zrt., a belföldi futárcégek közül elsőként a nemzetközi tendenciákat követve - jelentette be Szarka Zsolt, a csomagautomata bemutatóján pénteken a fővárosban, az Örs vezér téren. A társaság vezérigazgatója közölte: cégük 26 helyen helyezett üzembe a csomagokat kiadó automatákat, Budapesten nyolc csomópontban, és 18 vidéki városban, például Győrben, Pécsen, Kaposváron, Szolnokon, Szegeden, Miskolcon és Debrecenben.

Szarka Zsolt elmondta: a fejlesztést azért hajtották végre, mert az elmúlt öt évben Magyarországon folyamatosan - évente 4 százalékkal - bővült a csomagpiac. A Magyar Posta esetében ez a növekedés az átlag kétszerese, 8 százalék volt évente.

Emellett a Magyar Posta figyelembe vette azt a nemzetközi tendenciát, hogy ott, ahol erre lehetőség van, a kézbesített csomagok mintegy 50 százalékát az ügyfelek délután 18 és reggel 6 óra között veszik át, vagyis igény van ezen a területen a 24 órás szolgáltatásra. Ezért vezette be ezt a kényelmi szolgáltatást a Magyar Posta is az országban.

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a csomaglogisztika területén a posta Magyarországon 32 százalékos részesedéssel piacvezető.

Szarka Zsolt elmondta: a csomagatomaták beszerzése és telepítése az országban a társaságnál 430 millió forintos projekt. Ebben 35 csomagautomata üzembe állítása szerepel. Így további csomagautomaták üzembe helyezése is várható a már működők mellett.

A csomaglogisztika a posta éves árbevételének mintegy 10 százalékát adja. Ez több mint 15 milliárd forint, és növekvő tendenciát mutat.

Beszélt arról is, hogy a Magyar Posta ügyfelei jelenleg az előre kifizetett csomagokat tudják átvenni az automatákon keresztül, ám az automaták várhatóan még ez év nyarán alkalmasak lesznek - a POS terminálokon keresztül - a bankkártyás fizetésre is. Így lehetőség lesz a csomagautomatáknál a csomagfeladásra, valamint az utánvéttel való csomagkiadásra is.

Megemlítette: a csomagautomatákból a küldemények 48 órán át vehetők fel. Ezt követően a fel nem vett csomagokat az automatához legközelebbi postán lehet átvenni. A küldemények biztonságát a csomagautomatákban acéllemezből készült rekeszek biztosítják. Emellett az automatába beépített távfelügyeleti rendszer és kamera is garantálja a biztonságot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.