Bővíti botrányos múltú székházát az MVM

A túláradó modernitás, hatékonyság és példamutatás jegyében bővíti - valójában több mint kétszeresére növeli - jelenlegi, botrányos múltú fővárosi székházát az állami MVM Magyar Villamos Művek. A költségek több tízmilliárd forintra becsülhetőek.

Bővíti amúgy se kicsi, ráadásul néhány éves kora ellenére máris kalandos múltú Szentendrei úti székházát az állami MVM Magyar Villamos Művek csoport. Ennek érdekében megvették a jelenlegi irodaházukkal szomszédos, 39 ezer négyzetméteres telket, ahol 2020-ig 1500 főt befogadni képes irodaterületet alakítanak ki - derül ki közlésükből. A tervezés-engedélyeztetést idénre tervezik, a kivitelezés jövőre indulhat.

A társaság közleménye se a jelzett telekvásárlás, se a fejlesztés költségeire nem tér ki. Azt ellenben bőven tárgyalják, hogy a modern fejlesztésre úgy a megváltozott piaci környezet, mint a modern kor üzleti igényei, nem kevésbé a költség- és energiahatékonyság, a megújulóenergia-termelés, a környezettudatosság, a más állami és piaci vállalatoknak is példát mutató hatékony és környezettudatos zöldmegoldások bemutatása, valamint az MVM Csoport kutatás-fejlesztési és innovációs elképzeléseihez való hozzájárulás miatt is szükség van. De itt biztosítanának korszerű és színvonalas elhelyezést a bérelt irodákban dolgozó 1100 munkatársuknak is, ami növelné a tagvállalatok és a holdingközpont közötti kapcsolattartást, csökkentené az utazási időt és költségeket, egyszersmind támogatva a hatékonyabb munkavégzést is. Mi több, ideiglenesen be tudják majd fogadni az energetikai innovációval foglalkozó induló vállalkozásokat, támogatva ezzel fejlődésüket, piacra lépésüket, nem kevésbé az MVM stratégiai céljait.

Az MVM jelenlegi, ultramodern, 2010-ben átadott irodakomplexuma botrányos körülmények között épült. A beruházásra az a Kocsis István adott 2006-ban az MVM vezérigazgatójaként megbízást, aki a korábbi vádak szerint tízmilliárdokat segített kisíbolni az állami csoportból, igaz, első fokon felmentették. A Kocsis István által kötött szerződés a székháznak csak a lízingjére vonatkozott, ám utódja, Mártha Imre ezt oly előnytelennek ítélte, hogy 2009-ben mintegy 17 milliárd forintért megvették a teljes ingatlanegyüttest. Egy évre rá egy ismeretlen feljelentő már ezt a kifizetést értékelte bűncselekményként, a rendőrség azonban a gyanút nem találta megalapozottnak.

És a székházat még csak ezután adták át. Akkori tudósítások szerint ezer fő kiszolgálására tervezték. Bemutatásakor szintén nem fukarkodtak a szuperlatívuszokkal, mondván, így egy helyszínen valósul meg az ország villamosenergia-ellátásának műszaki és kereskedelmi szempontú technológiai irányítása. Amennyiben a most hozzáépítendő épületegyüttes a jelenleginél másfélszer több dolgozó befogadására lesz alkalmas, úgy a több tízmilliárdos beruházási költség újfent borítékolható.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.