Botswanai szinten a magyar jövedelem

A világ országainak jó részében tavaly emelkedett az egy főre eső jövedelem, kivéve Magyarországot és Dél-Szudánt, amely egy kategóriával lejjebb került. Most Türkmenisztánnal, Namíbiával, Irakkal vagy Botswanával vagyunk egy csoportban. Szlovénia, Szlovákia, Csehország rég felettünk jár, de 2008 óta leelőzte hazánkat például Lettország, Lengyelország, Chile, Uruguay, Venezuela, Oroszország vagy Egyenlítői-Guinea is.

Magyarország magasból közepesen magas kategóriába került a Világbank egy főre eső jövedelem (GNI) alapján készített 2012-es listáján Magyarország - tudósít az origo. A világ államai közül csak hazánk és Dél-Szudán esett lejjebb egy szinttel, 13 állam ellenben javítani volt képes belső jövedelmi viszonyain.

A Világbank négy - alacsony, közepesen alacsony, közepesen magas, magas - jövedelemszint szerint rangsorolja a világ államait.

Magyarország 2012-es 77. helyezésével egy kategóriával lejjebb, a 4086-12615 dolláros egy főre eső jövedelmi sávba esett. Itt olyan államokat találunk, mint például Türkmenisztán, Namíbia, Irak vagy Botswana.

A régiós versenytársak közül Szlovákia, Csehország vagy pláne Szlovénia már rég előttünk jár.

Ám a 2008-ban még mögöttünk álló Litvánia, Lettország, Lengyelország, Chile, Uruguay, Venezuela, Oroszország vagy épp Egyenlítői-Guinea mára szintén leelőzött bennünket.

A válság után számos ország javítani tudott, ám Magyarországon az utóbbi idők során csökken az egy főre jutó nemzeti jövedelem. Míg 2009-ben 12 980 dolláron (megközelítőleg 3 millió forinton) állt a hazai GNI, az adat előbb 12 860 dollárra, majd még nagyobb eséssel 12 390 dollárra (körülbelül 2,7 millió forintra) csökkent. Ennél legutóbb 2007-ben volt alacsonyabb a mutató.

Ilyen csökkenő trend még a válságtól viszonylag nagyobb mértékben sújtott államok körében is ritka. Térségünkből most már csak Románia és Bulgária áll mögöttünk.

A portál értékelése szerint a folyamat elsősorban Magyarország versenyképességének romlásával függ össze.

Hazánk az IMD 2013-as versenyképességi listáján a 45.-ről az 50. helyre esett vissza. Olyan államok kerültek elénk, mint Oroszország, Kolumbia vagy Ukrajna, az először vizsgált Lettország pedig a 41. helyen kezdett.

A Világgazdasági Fórum 2012-2013-as versenyképességi rangsorában Magyarország a 48.-ról a 60. helyre esett úgy, hogy a befektetők kedvezőbb környezetre lelnek például Mauritiuson, Kazahsztánban, Costa Ricán vagy Azerbajdzsánban.

Létezik olyan felmérés is, melyben a korrupció mértékét illetően Magyarország a világ államai között a 107. helyet foglalja el. Eszerint olyan államokban, mint például Botswana, Kambodzsa vagy Puerto Rico, kevésbé befolyásolhatók a döntéshozók kenőpénzzel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.