Botrányos irodaberuházás

John Thain, a Merrill Lynch bankház korábbi vezérigazgatója 1,2 millió dollárért (271 millió forint) újíttatta fel tavaly manhattani irodáját a hitelválság kellős közepén, amikor emberek ezreinek kirúgásáról döntött.

Az iroda bebútorozásával Michael Smith sztárdekoratőrt bízta meg, ő alakította áta az Obama házaspár igényei szerint a Fehér Ház lakosztályait - derítette ki a CNBC hírcsatorna. A Kaliforniából szerződtetett Smith a banki átalakításért 837 ezer dollárt vett fel, míg az elnöki lakosztályért csupán 100 ezret számlázott ki.

Thain nem sajnálta a bank pénzét, hogy barátságossá varázsolja az irodáját: szőnyeget 87 ezer dollárért vett, 25 ezret költött egy tálalóasztalra, egy 19. századi pohárszékét 68 ezer dollárt adott ki és 1400 dolláros szemétkosárral büszkélkedhetett.

Persze ez az 1,2 millió dollár nem oszt, nem szoroz, ha a Merrill Lynch tavalyi negyedi negyedévi 15,4 milliárd dolláros veszteségét, vagy a hitelválságon elbukott 56 milliárd dollárját nézzük. A pénzintézetet ősszel a Bank of America vette át - mentette meg a bukástól -, ám ez az amerikai adófizetőknek is sokba került, hiszen a múlt héten a kormány 20 milliárd dollár friss tőkével volt kénytelen kistafírozni a bankot, rőáadásul 118 milliárd dollár értékű garanciát is vállalt kétes kintklevőségeire.

„Nem jó üzenet egy ilyen zavaros időszakban egy túléléséért küzdő bank pénzét haszontalanságokra költeni" - vélekedett az ügyről Amy Borrus, az Intézményi Befektetők Tanácsának igazgatóhelyettese. Hozzátette: „Thain elég sokat keresett ahhoz, hogy a saját pénzén csinosítsa ki az irodáját". Ő volt 2007-ben a legjobban kereső bankvezér a Wall Streeten, akkor 83 millió dollárt vihetett haza.

Sheila Bridges lakberendező szerint a Smith munkadíja elképesztően magas. Neki van viszonyítási alapja, hiszen ő rendezte be Bill Clinton korábbi elnök harlemi irodáját. Clinton Howell, New York-i antikbútor-kereskedő viszont biztos benne, hogy Smith jól végezte a dolgát. „Okos fiú, értékálló bútorokat vett, vagyis a Merrill ezeket eladja, akkor garantáltan megtérül a befektetése" - foglalta össze véleményét.

A furcsa beruházás kapcsán felmerült kérdésekre, sem Thain, sem Smith nem kívánt válaszolni. Azt biztos, hogy Thain sokáig nem élvezhette az új iroda nyújtotta örömöket, mivel a Bank of Americánál úgy döntöttek, a továbbiakban nem tartanak igényt a szolgálataira.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.