Bosszút áll a Gazprom? - Oda a rezsicsökkentés?

Nem tetszik a Gazpromnak, hogy Magyarország olcsóbb gázhoz segíti Ukrajnát. Ez a gázártárgyalások előtt egyáltalán nem jó, még a rezsicsökkentés is veszélybe kerülhet.

Magyarország elveszítheti az importgáz árára egy éve kapott kedvezményét júliustól – írta a Világgazdaság. A szállításról a Gazprommal tárgyaló E.ON tavaly 50-60 dolláros diszkontot ért el, ami azért fegyvertény, mert az importgáz árát egy hosszú távra szóló szerződésben foglalt előre meghatározott képlet alapján számolják ki. Ha nincs kedvezmény, gond lehet a rezsicsökkentéssel.

A kedvezmény egy évre szólt, a nyártól  lehetne meghosszabbítani, ám a Gazpromnak nem tetszik, hogy Magyarország segít Ukrajnának abban, hogy olcsóbb gázt szerezzen be. A hivatalos verzió szerint az orosz gáz átlép a határon, majd visszafordítják Ukrajnába.

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázvállalat vezetője múlt szombaton egy orosz tévéműsorban azonban arról beszélt, hogy csalást sejt az ügylet mögött – ki nem mondva azt, hogy az ő gázukat úgy használják az ukránok, hogy az valójában nem jön át a határon és megy vissza, hanem egyszerűen csak lecsapolják. Az ukrán és a magyar fél szerint minden jogszerű, az oroszok az átláthatóságot kérik számon. Valójában arról van szó, hogy a szerződésben mennyiségi és árgarancia is van: az Európába irányuló szállítások esetében akkor is fizetni kell, ha nincs szükség ilyen mennyiségű gázra. A feleknek tehát jobban megéri átvenni, és ennél olcsóbban is eladni a gázt – Ukrajna ezt használhatja ki, az ügyletben Magyarország a segítségére van.

A gázárakról Oroszországgal az E.ON-nak az egyik olyan cége tárgyal, amelyet a magyar állam tulajdonában álló MVM vásárolt meg – pontosabban fog megvásárolni. A pénzügyi zárásra és a cég átvételére ugyanis csak később kerül sor, így a Gazprommal még vélhetően úgy tárgyal a társaság, hogy a német vállalat tulajdonában lesz. Kérdés: ez most segít-e. Az orosz vállalat végül is figyelmen kívül hagyhatja, hogy a magyar kormány segít Ukrajnának az olcsóbb gáz beszerzésében, de elképzelhető, hogy az ártárgyalásokon mégis előkerül ez a téma. Ugyan a segítség jogszerű, de a Gazpromnak se kötelező árkedvezményt adnia ugyanis.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.