Borús jövő előtt a német gazdaság

Váratlanul tovább romlott a német gazdaság kilátásait leíró egyik legfontosabb indikátor, az Ifo index. A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet közgazdászai az adósságválság miatti bizonytalanságokkal magyarázzák, hogy immár ötödik hónapja süllyed a mutató értéke.

A hétezer vállalatvezető megkérdezésével kialakított Ifo index az augusztusi 102,3 pontról 101,4 pontra esett szeptemberben, noha a Bloomberg által megkérdezett 37 elemző előzetesen enyhe emelkedést és 102,5 pontos indexet várt.

A magyarázat a szokásos: a 17 tagú euróövezet 5 országában recessziót mérnek, s emiatt az oda irányuló német export volumene is számottevően csökken. Az Európai Központi Bank két hete bejelentett, korlátlan mennyiségű államkötvény vásárlásáról szóló programja megkönnyebbülést hozott a piacokon, de magát a problémát nem oldotta meg. Ez tükröződik is a vállalatvezetők válaszaiban.

Alex Krüger, a Bankhaus Lampe KG elemzőcég szakértője szerint az EKB ezzel nagyban csökkentette az euróövezet összeomlásának veszélyét, de a vállalatvezetők aggodalmait nem tudta eloszlatni, ők a bizonytalanságokra hivatkozva inkább visszafogják fejlesztéseiket, beruházásaikat.

Az Ifo index összetevői közül a jelenlegi helyzetet értékelő részmutató 111,1-ről 110,3 pontra romlott, miközben a vállalatvezetői kilátásokat leíró részindex 94,2 pontról 93,2 pontra zuhant. Ilyen mélyen legutóbb 2009 májusában járt.

Európa legnagyobb gazdaságának növekedési tempója a második negyedévben 0,3 százalékra lassult, ennyivel volt magasabb a hazai össztermék (GDP) az első negyedévben képest. Akkor a 0,5 százalékos volt a bővülés a 2011-et záró három hónap kibocsátásához viszonyítva. A tőkebefektetések a második negyedévben 0,9 százalékkal estek vissza, miközben termelő beruházásokra, gyárépítésekre 2,3 százalékkal jutott kevesebb pénz, mint egy évvel korábban.

Az Európai Bizottság az idén 0,3 százalékos recessziót vár az euróövezet egészére, miközben a német gazdaság a Szövetségi Munkahivatal háttérintézménye, az IAB múlt heti prognózisa szerint 0,6 százalékkal bővülhet a megelőző év 3,1 százalékához képest.

A német gazdaság szerencséje, hogy nagyon erős tengerentúli és távol-keleti piacokkal rendelkezik, s az onnan érkező megrendelések, ha teljes egészében nem is, de jórészt pótolni tudták az Európán belüli export visszaesését. A belső fogyasztásra sem lehet panasz, noha az júliusban egy százalékkal volt alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi adat. Az elemzők szerint azonban a nehezén már túl van a német gazdaság – még ha a szeptemberi Ifo index nem is ezt támasztja alá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.