Borúra derű Amerikában

Az elemzői prognózisnál valamivel több, 165 ezer új munkahelyet hoztak létre a foglalkozatók áprilisban az Egyesült Államokban. A munkanélküliségi ráta így 7,5 százalékra csökkent.

Az év elején még erőteljesen belehúzni látszó amerikai gazdaság lassulására több jelt is utalt az utóbbi időszakban, ezért aztán a jegybank (Fed) nyíltpiaci bizottsága úgy döntött a héten, fenntartja a monetáris élénkítés programját, hivatkozván a megemelkedett munkanélküliségi rátára is. A borúsabb hangulatú elemzést alátámasztani látszott, hogy márciusban mindössze 88 ezer új álláshelyet hoztak létre a munkaadók.

Ám a pénteken publikált új adatsor kicsit megint más képet fest az amerikai gazdaságról. Áprilisban a várt 145-150 ezer helyett 165 ezer új munkahely keletkezett, a munkanélküliségi ráta 7,5 százalékra csökkent, vagyis ebben az évben eddig 0,4 százalékponttal ereszkedett lejjebb. De nem eléggé ahhoz, hogy a Fed módosítsa a havi 85 milliárd dolláros értékpapír-vásárlási menetrendjét. S bár az áprilisi foglalkoztatási jelentés kedvezőnek látszik, kiderül belőle, hogy az építőiparban csökkent, a feldolgozóiparban stagnált a foglalkoztatás.

Ám a munkaügyi minisztérium statisztikai részlege felülvizsgálta a márciusi és a februári adatokat: e két hónapban összesen 114 ezerrel több munkahely keletkezett. Februárban 64 ezerrel, márciusban ötvenezerrel becsülték alá az állásteremtés folyamatát az első becslés alkalmával.

Mint a The New York Times rámutat: az első negyedévében havi átlagban 168 ezer, a múlt év utolsó három hónapjában 209 ezer munkahely jött létre, vagyis a pénteki 165 ezres adatot ennek fényében érdemes értékelni.

Az első negyedévben az amerikai gazdaság éves ütemben 2,5 százalékkal bővült, elmaradva a háromszázalékos piaci várakozástól, s az elemzők további lassulást várnak ebben a negyedben, mert a költségvetési lefaragásoknak és a munkavállalói társadalombiztosítási járulék emelésének a hatása most kezd igazán hatni.

A New York-i tőzsde azonban kitörő örmmel fogadta a hírt, s a Dow Jones index történetében először átlépte a 15 ezer pontos határt a pénteki kereskedés során. Az S&P 500 index 1614 pontot elérve rekordszinten zárt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.