Már az is eredmény, hogy nem mentek tönkre

Az energiahatékonyságban érdekelt cégek inkább borúsan látják jövőjüket: a kisvállalkozások jó része már azt eredményként könyveli el, hogy nem ment tönkre. A hátterében leginkább az érdemi kormányzati támogatás hiánya áll.
Az energiahatékonyságban érdekelt vállalkozások hiányolják az iparág ösztönzésére irányuló kormányzati elkötelezettséget - közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Kft. Legnagyobb problémának a bizonytalan gazdasági és változó jogszabályi környezetet, valamint a kereslet- és munkaerőhiányt látják.

A MEHI áprilisi felmérésében az ágazat félszáz képviselője vett részt. A válaszadók 40 százalékánál nőttek a megrendelések. 29 százalék ellenben visszaesésről tudósított.

Több tényező is nehezíti a vállalatok piaci helyzetét. A legfőbb akadályt a bizonytalan gazdasági,- és a változékony jogszabályi környezet jelenti. Az új állami lakásépítési, otthonteremtési kedvezmények biztosításakor Magyarország eltekint az EU-s épületenergetikai elvárások alkalmazásától - hívják fel a figyelmet. Pedig ez új épületek esetén akár 30-40 százalékkal is csökkenthetné az energiaigényt. Kedvezőtlenül hat a szektor vállalkozásaira az is, hogy a kormány kezdeményezte az uniós vissza nem térítendő lakossági energiahatékonysági források elvonását, átirányítását. Jelentős akadályozó tényező a kereslet hiánya, valamint új elem a munkaerőhiány is.

2015-höz képest kevesebben számítanak javulásra. Saját cégének helyzetét mindenki még az ágazaténál is borúsabbnak látja. A tavalyi évet az érintett társaságok 82 százaléka nyereséggel zárta. 55 százalék bevételeit is növelni tudta, míg 12 százalék mutatott érzékelhető visszaesést. Főként a kisvállalkozások közül értékelték többen 2015 legnagyobb eredményének a talponmaradást.

Az energiahatékonyság ösztönzésére vonatkozó tényleges kormányzati elkötelezettség, valamint a kiszámíthatóság és tervezhetőség hiánya nagy mértékben visszaveti a beruházási kedvet. Egyetértettek abban is, hogy egy hosszú távú energiahatékonysági stratégia, és annak kiszámítható megvalósítása elengedhetetlen az ágazat tartós növekedéséhez.

Valamennyi társaság számára problémás a pénzügyi megoldások, az ösztönző programok és hitelek hiánya. Állami támogatások nélkül kevesen vágnak bele energetikai korszerűsítésbe, legyen szó akár vállalkozásokról, akár a lakosságról - szögezi le a MEHI.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.