Börtönnel fenyegeti a kartellező bankárokat a Jobbik

A Fidesz, ha a saját logikáját követi, akkor kénytelen lenne besorolni a szélsőséges párt mellé bankkartell-ügyben.

Ismét lesről rúghat gólt a Jobbik, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) most folyó banki kartellvizsgálata kapcsán ugyanis Volner János jobbikos képviselő olyan törvénymódosítási javaslatot nyújtott be, miszerint ötéves börtönbüntetés várna az esetlegesen kartellező bankvezetőkre.

A javaslat indoklása szerint jelenleg a Büntető Törvénykönyvben (Btk) csak a közbeszerzési kartell szervezése minősül bűncselekménynek. A piaci árkartellek szervezői csak bírságot kell, hogy fizessenek, ám nem követtek el bűncselekményt.

Tény, hogy külföldön jobbára nem tesznek különbséget közbeszerzési és piaci kartell között büntetőjogi szempontból. De igaz az is, hogy hazánkban meglehetősen enyhének számít az ilyen cselekedetre kiszabhat két éves büntetési tétel.

(Arról nem is beszélve, hogy bár a GVH már évek óta feljelenti a kartellügyek vezetőit a rendőrségen és az ügyészségen, egyetlen ügy sem jutott el vádemelésig. Úgy tudni, a nyomozó hatóságok gyakran nem látják bizonyítottnak azt, amit a GVH már megállapított.)

Kérdéses, hogy a Jobbik ezzel a lépésével ismét sarokba tudja-e szorítani a Fideszt, amely a  sokak által sajátosnak minősített bankkartell-vizsgálatával maga ment be a szélsőséges párt utcájába.

A kormánypárt ugyanis az IMF-tárgyalások küszöbén így is komoly presztízsveszteséget szenvedett a bankkartell-ügy miatt.  Mint megírtuk: a Bankszövetség a kartellvád kipattanása után a GVH vizsgálatát egyértelműen a kormány „kommunikációs akciójának”, nyomásgyakorlásnak tekintette. Márpedig ilyen egyértelmű és nyílt üzenetet igen ritkán tesz közzé az amúgy közléseiben igencsak visszafogott Bankszövetség.

De a GVH nemrégiben a bankoknál tartott látványos házkutatásai is inkább hangulatkeltésre lehettek jók. A bankoknak ugyanis – már amennyiben ténylegesen volt kartellmegállapodás – jó másfél hónapjuk volt arra, hogy eltüntessenek minden erre utaló nyomot. Köszönhetően elsősorban Rogán Antalnak, aki október elején egy sajtótájékoztatón gyanúsította meg kartellel a bankokat.

Rogán finoman szólva is dobbal akart verebet fogni. Mint korábban Nagy Zoltán, korábbi GVH elnök elmondta: a kartellező cégvezetők az utóbbi időkre már igencsak beletanultak a konspirációba. Már-már kémregényekbe illő módon fedik el az üzleti találkozóikat, és nagynevű ügyvédi irodák tartanak számukra felkészítő jogi kurzusokat arról, hogyan kell kibújni a GVH vizsgálata alól.

Kérdéses, hogy a Jobbiknak sikerül-e megint, a szabad vasárnaphoz hasonlóan sarokba szorítani a kormánypártot. Mint emlékezetes, a Fidesz a választások előtt nagy garral támogatta a KDNP szabad vasárnapra vonatkozó javaslatát, majd a választások után lényegében jegelte azt. Jó fél évvel később a Jobbik lesről játszva sajátjaként adta be a KDNP saját, korábbi javaslatát, így kényszerítve arra a kormánypártot, hogy színt valljon a KDNP-vel szemben – később ugyanis a Fidesz leszavazta a KDNP-t.

Kérdéses az is, hogyha a Fidesz a bankárellenes hangulatot meglovagolva valóban nyomást akar gyakorolni a bankokra egy GVH-vizsgálattal, úgy hogyan fog viszonyulni a Jobbik javaslatához, amellyel a szélsőséges párt radikális hiveinek akar kedveskedni.Sajátos módon ugyanis a jobbikos javaslat kizárólag a bankvezetőkre irányozza elő büntetés lehetőségét a közbeszerzésen kívüli kartellügyeknél, míg más típusú piaci árkartellek valamiért nem.

A Fidesz bankárellenes akciójából ugyanakkor logikusan következne, hogy a Btk-ba is büntethetővé tegyék a piaci árkartelleket, így azonban egy ilyen lépés már óhatatlanul a radikális Jobbik ázsióját fogja erősíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.