Börtön fenyegeti a Volvo három főnökét

Christer van der Kwast svéd főügyész - aki a magyar Gripen-vásárlások korrupciógyanús ügyében is nyomoz - csütörtökön reggel a Svenska Dagbladetnek bejelentette, hogy vádat emelt három Volvo főnök ellen.

A lapnak adott interjújában a főügyész elmondta, hogy a három igazgatót komoly börtönbüntetés fenyegeti, mivel a vád értelmében kenőpénzeket fizettek ki Szaddam Husszein rezsimjének az "Élelmet olajért" nevű ENSZ program fedezékében. A programot azért hozták létre, hogy a kilencvenes években az ENSZ blokád alatt az iraki nép szenvedésein könnyítsenek.

Az engedély bizonyos mennyiségű szigorúan ellenőrzött és körülhatárolt kereskedelmi szállításra vonatkozott, amiért Irak olajjal fizetett. A projekt eleinte rendben folyt, de később Bagdad "ráadásokat" kért a szerződéseken kívül.

A világon összesen 2200 cégről derült ki, hogy a szerződések létrejötte érdekében kenőpénzeket fizetett ki, köztük 15 svéd vállalkozás, melyek közt vezető szerepben ott volt a Volvo és az Atlas Copco is.

A korrupció ellenes főügyész több mint három éven át vizsgálta az ügyet és most úgy döntött, hogy vádat emel a Volvo ellen és bejelentette, hogy a Scania vonatkozásában is hamarosan dönteni fog.

- A Volvo-per precedenst teremtő "pilótaper" Svédországban, ami nagyban befolyásolja majd a várható egyéb korrupciós pereinek kimenetelét - mondta van der Kwast.

A megvádolt Volvo Construction Equipment International AB igazgatói 2000-ben 20 millió svéd korona kenőpénzt fizettek ki egy 145 darab útépítő gépre vonatkozó szerződés kapcsán.

Christer van der Kwast bejelentette, hogy a korrupciós ügyet, mivel az nemzetközi szankciókat is érintett súlyos bűncselekményként értékeli, ezért letöltendő börtönbüntetést fog javasolni a bíróságnak.

Amennyiben a bíróság ezt elfogadja, akár tíz évet is kiszabhat az igazgatókra.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.