A Borkonyha nyerte el a harmadik magyar Michelin-csillagot

Costes, Onyx és a Borkonyha - újabb hazai étterem kapott Michelin-csillagot.

Újabb hazai étterem kapott Michelin-csillagot. A Costes és az Onyx után a harmadik magyar díjazott a budapesti Borkonyha lett – adta hírül a Vilagevo.blog.hu. A „fantasztikus konyha" mellé a minősítés megítélésekor kiemelték a döbbenetesen jó ár-érték arányt is.

Horváth Tamást tulajdonos a Nol.hu-nak annyit mondott, hogy ma reggel egy barátjuk hívta a hírrel. Azt hitte valami ugratás, de a többszöri bizonygatás után ledöbbent. Annyit tudtunk, hogy most pénteken megjelenik a Michelin új könyve, s volt nálunk egy tesztelő az elmúlt évben. Már ez utóbbi is nagy öröm volt számunkra, hiszen azt jelezte "térképre kerültünk". Arra egyáltalán nem számítottunk, hogy azonnal csillagot is kapunk, hiszen még ajánlásunk se volt.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Furcsa most ez, mert amit mi csinálunk az eltér az eddigi honi Michelin-csillagos éttermek irányvonalától. Mi inkább bisztró vagyunk, esténként 70-100 étel jön ki a konyhánból és még abroszunk sincs – folytatta. A hogyan továbbot firtatva Horváth Tamás igen visszafogott véleményt tett: most azt kell kitalálni, mit kell ahhoz csinálni, hogy ez ne szabaduljon el és kicsússzon a kezünkből. Szeretnénk mértéket tartani, nem elszállni magunktól. Nem akarunk olyan dolgokon görcsölni, amik nem is mi vagyunk és teljesen idegen lenne tőlünk. Azzal, hogy ezt a minősítést megszereztük az árakhoz sem szabad hozzányúlnunk.   

Persze az érdeklődés ezek után vélhetően nő, de szerencsére ezzel most sincs baj. 3,5 éve működünk, s 3 éve minden este teltházzal működünk – mondta. Talán a kritikusok száma megnő, hogy "ez Michelin-csillagos?", ám ezzel együtt kell élnünk. Amit csinálunk, azt jónak tartjuk – mondta a Vilagevo blognak –, ez egy csapatmunka, járjuk a világot, kóstolunk és sokszor gondoltuk, hogy ilyet mi is tudunk. De ez most a bizonyíték, hogy mi is meg tudjuk csinálni – jegyezte meg.

A Borkonyha honlapjáról kiderül, hogy az étterem 3,5 évvel ezelőtti megnyitásával a tulajdonosoknak – Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán – több mint egy évtizedes álma vált valóra. A hely működésében – ahogy említette – egy francia bisztró és egy mai magyar kortárs családi étterem ötvözetét képzelték el – írják oldalukon.

A Borkonyha név sem véletlen: igen széles borkínálatot tartanak. Hitvallásuk szerint a finom ételek mellett a személyes, kötetlen kiszolgálásban látjuk az „üzlet" kulcsát. Lapunknak ezzel kapcsolatban annyit jegyeztek meg: mindketten szinte mindig bent vagyunk, nem az erőt akarjuk demonstrálni a személyes, baráti kapcsolatban hiszünk. 

A 200 féle túlnyomórészt magyar bor közül, 48 féle mindig pohárban kóstolható, ugyanakkor a helység egyik végében 1200 palack tárolására alkalmas borpolc található, ahonnan szaküzlet áron lehet vásárolni vagy éppen helyben meginni.

Konyha friss alapanyagokra, ezek akár napi beszerzésére és a hetente-kéthetente változó kínálatra épül.

A tulajdonosok Sárközi Ákost választották ki séfnek, aki a konyhatervezésnek már a kezdeti szakszában részt vett. Sokat jelentett a kiválasztásakor gyakorlata, hitelessége, az Alabárdosban végzett munkája, a Hagyomány és Evolúció versenyeken elért remek eredményei, vagy éppen a portugál két Michelin csillagos Villa Joyában végzett stázsolása is – említik oldalukon.

Sárközi Ákos mintegy hitvallásként kifejti: szeret ízekben gazdag konyhát vinni. Ha mégis valamilyen stílust kell meghatározni, akkor azt mondja: "szabad". – Sok esetben az erdélyi konyha ízeiből szeretek meríteni, de szívesen nyúlok más nemzet alapanyagaihoz, akár a spanyol, a francia vagy az olasz konyháról beszélünk. Szeretném a régi magyar konyha sokszínűségét, a mai szemlélet és konyhatechnológia felhasználásával megmutatni. – fejtegeti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.