Bónuszukért kuncsorognak az AIG vezetői

Nem tart a közharagtól az AIG, és ismét sokmilliós bónuszokkal honorálná vezetőinek erőfeszítéseit, amit a csőd közelébe jutott óriásbiztosító talpra állítása érdekében tesznek. A kifizetéseket azonban még jóvá kell hagyatniuk a Fehér Házzal.

Az American International Group (AIG) biztosítótársaság a jövő héten több tucat felsővezetőjének fizetne ki dollármilliókban mérhető prémiumot. A Reuters úgy tudja, hogy a világtörténelem legnagyobb gazdasági mentőakciója részeként 180 milliárd dollárral megsegített AIG küldöttsége Washingtonban tárgyal a bónuszokról a frissen kinevezett Kenneth Feinberggel, aki a kormány megbízottjaként őrködik a hét, kiugróan magas állami támogatásban részesült vállalat „kompenzációs listái" felett. Magyarán az adófizetők körében óriási felháborodást keltő extra juttatások kordában tartásáért.

A nyújtott teljesítménnyel nem arányos prémiumok kifizetését tavaly le is állították. De nem az AIG-nél, amely márciusban 165 millió dollárral jutalmazta a pénzügyi termékeket forgalmazó egységének vezetőit, amely egyébként a cégóriás tavalyi rekord nagyságú, 99 milliárd dolláros veszteségének nagy részét "szállította". A jutalmazottakat felszólították a prémiumuk egy részének visszaadására, de ennek nem mindegyikük tett eleget.

Most úgy látszik, elérkezett az idő, hogy a vállalatvezetők újból megpróbálkozzanak a prémiumrendszer számukra kedvező megreformálásával. Az AIG delegációjának meg kell valahogy győznie Feinberget, hogy a vállalat eredményének javulásában játszott szerepük miatt enyhítsen a topmenedzsereket érzékenyen sújtó premizálási szigoron.

A Pénzügyminisztérium szóvivője útján megerősítette a tárgyalások hírét, de részletekkel nem szolgált, csak annyit mondott, hogy komoly érveket kell felsorakoztatniuk a a vezetőknek ahhoz, hogy pénzhez jussanak. Ami egyébként járna is nekik, hiszen - papír szerint - az érintett 40 felsővezető tavaly részesült volna a fejenként 9 milllió dolláros jutalomban, ám annak kifizetését idénre halasztották és a menedzserek által nyújtott teljesítményhez kötötték. A cég átszervezése, a veszteségforrások megszüntetése és a profilidegen tevékenységek leépítése öles léptekkel halad, emiatt szakértők szerint Washingtonnak is értékelnie kell, amikor a bónuszokról dönt.

Az AIG egyébként tavaly összesen egymilliárd dollár jutalmat osztott ki dolgozói között.

Leendő adófizető állampolgár tiltakozik még márciusban a zsíros vezetői prémiumosztogatás ellen
Nievon Watson holds up a sign during a protest outside the AIG building in Los Angeles March 19, 2009. The action was part of a national protest against major U.S. banks and firms with participants calling on Congress to take action on employee free choice, health care and banking reform. REUTERS/Mario Anzuoni (UNITED STATES BUSINESS CONFLICT)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.