Bónuszbalhé: nem szűnik a vita a brit bankoknál

A Lloyds bankház kétszáz vezetőjére váró prémium összege ugyanazon a napon került nyilvánosságra, mint az Országos Számvevőszék jelentése, melyből kiderül, a pénzintézeteknek eddig juttatott támogatás elérte a 850 milliárd fontot.

Az év vége közeledtével megkezdődött a prémiumosztás a brit kereskedelmi bankokban, és úgy tűnik, a menedzsment legalább annyira nagyvonalú önmagával szemben, mint a globális hitelválság előtti békeidőkben.

A média érthető és érezhető különbséget tesz megközelítésében a bankszektor privát, illetve az életmentő segélycsomagok odaítélése óta kisebb-nagyobb állami tulajdonban lévő szereplői között.

Kevésbé borzolta fel a kedélyeket a néhány napja közzétett információ, hogy a Wall Street egyik óriása, a Goldman Sachs az év első kilenc hónapjában összesen 16,7 milliárd dolláros bónuszkeretet tett félre munkatársai megjutalmazására, ami az 5500 londoni dolgozó számára átlagosan több mint 700 ezer dollárral ér fel.

Általános felhördülés követte viszont a hírt, hogy a minden lehetséges befektetési hibát elkövetett, és 70 százalékban állami tulajdonban lévő Royal Bank of Scotland igazgatósága megfenyegette a kormányt, amennyiben blokkolja a vezetésnek jóváhagyott összesen 1,5 milliárd fontos kifizetést, testületileg lemond.

Pénteken a „mindössze" 43 százalékban az adófizetők birtokában lévő Lloyds csoport közölte, hogy mintegy kétszáz felső vezetőjének készül alapbérének 80 százalékát kitevő „ajándékcsomagot" átnyújtani, részben éppen az HBOS bankházzal megvalósult, egyelőre nem feltűnően sikeres fúzió lebonyolításáért.

Ami az RBS-t illeti, végül mindkét fél késznek mutatkozott a kompromisszumra. A bankház egymilliárd fontra csökkenti a bónuszkeretet, míg a Pénzügyminisztérium belátja, hogy ez nagyjából megfelel az egy évvel korábbi szintnek. A kormány megérti, hogy ha megakadályozza a banki prémiumokat, a tehetséges szakemberek elhagyják a süllyedő hajót, késleltetve ezzel az érintett pénzintézetek talpraállását és értékesítését.

Az érzelmeket csak felkorbácsolta a National Audit Office, az Országos Számvevőszék ma ismertetett jelentése, melyből kiderül: a kincstár eddig 850 milliárd fontra vállalt kötelezettséget, hogy kihúzza a csávából a bankszektort, részvényvásárlás, garanciavállalás, hitelezés és egyéb pénzügyi műveletek formájában.

A végső számla még évekig nem lesz ismert, de eddig 117 milliárd font vándorolt az államtól a bankokhoz.

Jól jöttek ki a válságból a tanácsadók is, akik 107 millió fontos számlát nyújtottak be a Pénzügyminisztériumnak.

A számvevőszéki beszámoló további érdekessége, hogy elárulja, a Pénzügyminisztérium még egy héttel a 2008 októberi elsősegélynyújtás előtt is elégedett volt az RBS tevékenységével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.