Bontják a Lábatlani Cementgyárat

Megkezdi a 20 hektáron elterülő Lábatlani Cementgyár bontását a Holcim Hungária Zrt. A munkára kiírt pályázaton 64 jelentkező közül az Alcufer Kft.-t választották ki.

Márta Irén, a Holcim kommunikációs igazgatója szerint a két évig tartó bontás a gyár több mint 100 épületét, felépítményét és berendezését érinti. Elsőként a gyár régi raktárait, majd a Duna felé haladva az iszapkádakat, a klinker kemencét, az irodaházat, a szénalagutat, a csomagolóépületet, végül a silókat bontják el.

A bontási és rekultivációs munkákat az önkormányzattal együttműködésben és a lakossági ellenőrző csoport felügyeletével végzik. A rekultivált terület a munkálatok végén a lábatlani önkormányzat tulajdonába kerül és barnamezős ipari területként hasznosítható.

Márta Irén elmondta, hogy "a bontás mellett a Holcim épít is", egy jövőre megnyíló állandó kiállítással, szoborral, filmmel és könyvvel állít emléket az idén 145 éves üzem működésének.

A Holcim eredetileg 2010-re tervezte a Lábatlani Cementgyár bezárását, az üzem működését az elmúlt években közel félmilliárd forintos környezetvédelmi beruházásokkal három évvel sikerült meghosszabbítani. A magyar építőipart sújtó gazdasági visszaesés miatt az elavult és gazdaságtalan, nedves technológiával működő gyár leállítása azonban elkerülhetetlenné vált.

A gyár bezárását 2012 októberének elején jelentette be a vállalat, akkori közlésük szerint a 94 dolgozónak a törvényi előírásokon és a kollektív szerződésben foglaltakon felül további 3 havi munkabért és 150 ezer forint értékű továbbképzési támogatást biztosítanak.

A Holcim Zrt. korábban a lábatlani gyár kiváltására 350 millió euró értékű beruházással Európa legkorszerűbb cementgyárát tervezte felépíteni a Nyergesújfalui Ipari Parkban, azonban az építés a pénzügyi és építőipari válság miatt nem kezdődött meg.

A Holcim Hungária Zrt. Magyarország egyik vezető cement- és betongyártó vállalata, amelynek 2012-ben elért nettó árbevétele 15,97 milliárd forint volt, 2012 végén 250 főt foglalkoztattak.

Az Alcufer Kft. évek óta végzi különféle, fémet is tartalmazó építmények bontását. A vállalat a fém hulladékokon kívül a bontás során keletkező törmeléket is hasznosítja. Speciális daráló-berendezéssel dolgozzák fel a beton- és téglatörmeléket, amelyet útépítéseknél, építkezéseknél később feltöltő anyagként használnak fel.

Referenciamunkái között megtalálható a Rába Vasúti Jármű telephely, a balatonfűzfői Nitrokémia, a Magyar Cukor Petőházi Cukorgyárának, az Almásfüzitői Timföldgyár vas- és acélszerkezetű berendezéseinek, építményeinek komplex bontása és a Mal inotai alumíniumkohó technológiai berendezésének bontása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.