Bombardier kompetencia Dunakeszin

Fontolgatja a Bombardier Transportation cég, hogy Dunakeszin hozza létre nemzetközi kompetencia központját a vasúti kocsik modernizálására, új alacsonypadlós vasúti kocsik gyártására - mondta Laurent Troger, a Bombardier Transportation szerviz üzletágának elnöke a Norvég vasutak számára felújított nyolc kocsiból álló szerelvény átadásán, Dunakeszin.

Laurent Troger elmondta: ahhoz, hogy valóban létrejöjjön a nemzetközi termelőközpont a Dunakeszi Járműjavítóban, fontos lenne látni a vasút és a MÁV átalakításáról szóló hosszú távú politikai koncepciót.

A Bombardier vezetője szerint Magyarország lehetőségeit figyelembe véve kifizetődőbb lenne a vasút megújításakor a meglévő vasúti személyszállító kocsik felújítása és mozdonyok vásárlása a villamos motorvonatok beszerzésével szemben.

Érvei között említette, hogy nemzetközi példák, köztük a norvég vasutak számára Dunakeszin végzett felújítás is mutatja, hogy rossz állapotban lévő járműveket is teljesen újjá lehet varázsolni, akár új funkciókkal kiegészítve is, de a MÁV megrendelésére készített úgynevezett harmadik generációs IC-kocsik felújítása is azt mutatja, hogy felújítással magas minőséget képviselő járműparkot lehet kialakítani, lényegesen olcsóbban a motorvonat beszerzésnél. A felújított kocsik és az új mozdonyok lehetővé tennék, hogy a magyar vasút olyan szerelvényeket állítson össze, amelyek a nemzetközi forgalomban is közlekedhetnek - tette hozzá.

A Bombardier vezetője utalt arra, hogy cégük a villamos motorvonat gyártásban is a legnagyobbak között van, így a magyar vasúti lehetőséggel kapcsolatos álláspontjukban valóban a gazdasági és társadalmi haszon arányát nézik, azaz nemcsak anyagilag olcsóbb megoldásról beszélnek, hanem tekintettel vannak az itteni foglalkoztatásra, az adózásra. Azt is látják, hogy jelenleg Magyarországra már nem lehet csak úgy tekinteni, mint az olcsó munkaerővel rendelkező országra, Magyarország a magasan kvalifikált mérnökök és szakmunkások országa is, a Bombardier cég befektetésének fontos részeként kezeli ezt a tényezőt is - hangsúlyozta Laurent Troger.

A Bombardier vezetője utalt arra, hogy jelenleg a nemzetközi vasúti járműgyártásban Magyarországon jelen lévő társaságok között cégük a legnagyobb foglalkoztató, Dunakeszin és Mátranovákon 1.300 ember dolgozik, és az itt előállított termékek nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi piacon érnek el sikereket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.