Bokros: Magyarország leszakad

Az állami túlköltekezés, a versenyképességet romboló és a gazdaságot torzító lépések miatt, valamint az állami túlfoglalkoztatottság miatt Magyarország leszakadt a visegrádi országoktól – vélekedett Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter a HBLF XIII. pénzügyi konferenciáján.

Az állami túlköltekezés, a versenyképességet romboló és a gazdaságot torzító lépések miatt, valamint az állami túlfoglalkoztatottság miatt Magyarország leszakadt a visegrádi országoktól. A folyamat azonban nem most, hanem több tekintetben is már az évezred elején megkezdődött - vélekedett Bokros Lajos, volt pénzügyminiszter a HBLF XIII. pénzügyi konferenciáján.

A Napi.hu tudósítása szerint Bokros úgy fogalmazott: erős a Kádár-nosztalgia, a paternalista államba vetett hit, amit meg lehet fűszerezni egy árvalányhajas busongással, azaz meg lehet győzni az embereket arról, hogy a nyitottság helyett jobb a befelé fordulás. Ez azonban a szagénységhez vezet.

Ezzel a modellel próbálkoztak a rendszerváltást követően Szlovákiában és Romániában is, ám nem vezetett eredményre, az ettől való eltérés viszont hatalmas áldozatokkal jár.

Bokros úgy véli, hogy öt területen (nyugdíjrendszer, egészségügy, oktatás, önkormányzat, adórendszer) kellene reformot végrehajtani. Végre el kellene jutnunk odáig, ahová az 1968-as új gazdasági mechanizmus során már eljutottunk, amely kimondta, hogy a magántulajdon fontos és egyenrangú az állami tulajdonnal. Az államnak nem az a feladata, hogy megmondja, melyik vállalat legyen sikeres, s monopóliumokat építsen ki, amellyel összezúzza a gazdaságot.

Véleménye szerint az állam méretét, hiányát, adósságát is csökkenteni kell, amire fókuszálni kell, az az oktatás és az egészségügy.

Aki nem érti meg, hogy a profit beruházás, és anélkül nincs növekedés és hosszabb távon alacsonyabb energiaár, az a szocializmust propagálja - mondta Bokros egy brit politikust idézve annak kapcsán, hogy a magyar példát követve a brit Munkáspárt is a rezsicsökkentéssel kampányol – írta a gazdasági oldal. A válság előtti folyó fizetési mérleg hiány azért volt rossz, mert azt az állam és a háztartások túlköltekezése okozta, nem pedig a termelőberuházások, mégpedig hitelből. A jelenlegi szufficit szintén az elégtelen beruházási volument tükrözi.

Az egy főre jutó GDP alapján idén megelőzheti Magyarországot Lengyelország, míg hazánk a román és a szlovák szinthez kerülhet közelebb.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.